A decedat Hariclea Darclée (Hartulari), soprană lirică româncă
Hariclea Darclée, născută Hariclea Haricli, mai apoi Hartulari după căsătorie, la 10 iunie 1860 în Brăila a încetat din viață la 12 ianuarie 1939 la București.
S-a născut într-o familie cu rădăcini grecești, tatăl său, Ion Haricli fiind un mare moșier din Teleorman iar mama sa, Maria Aslan, trăgându-se din nobila familie Mavrocordat. Începe studiile muzicale la Iași. Debutează în 1881 într-un recital de canto pe scena teatrului din Brăila. Pleacă la Paris unde își continuă studiile cu maestrul Jean-Baptiste Faure (bariton și compozitor francez).
În 1888 își face debutul la Paris, pe scena Operei în rolul Margaretei din opera “Faust” de Charles Gounod. Gounod se pare că este cel care i-ar fi sugerat să ia numele de scenă Darclée. Își face debutul La Scala din Milano, scena consacrării mondiale, pe 26 decembrie 1890, cu rolul Cimenei din Cidul de Massenet, când este aplaudată pentru prestația sa de către Giuseppe Verdi. Se retrage de pe scena în 1918. Fiul său, Ion Hartulari-Darclee, rod al căsătoriei cu locotenentul de artilerie Iorgu Hartulari, continuă tradiția muzicală, devenind dirijor și compozitor. A fost decorată de Regele Carol I cu ordinul “Bene meriti” clasa I. Susține crearea Operei Române din București din 1821. Curtată cândva de Regele Carlos al Portugaliei si considerată vreme de un sfert de secol cea mai mare cântăreață a lumii, Hariclea moare în sărăcie și singurătate la București, datorită faptului că viile sale de la Cotnari(sursa existenței sale după încheierea carierei și tot ce a mai rămas din averea părinților, pierdută în mare parte în timpul Primului Război Mondial) au fost distruse de o teribilă grindină iar boala care i-a marcat sfârșitul (sarcom hepatic) nu i-a mai permis restaurarea lor. Funeraliile sale au fost finantate de Ambasada Italiei. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu. In memoria ei, din 1997, este organizat la Braila, Concursul National Hariclea Darclée.