A decedat Ilarie Voronca, poet roman

Ilarie Voronca, pe numele adevarat Eduard Marcus, s-a nascut pe 31 decembrie 1903 in Brãila si a decedat pe 8 aprilie 1946 in Paris. A fost un poet evreu român de avangardã, promotorul revistelor 75 HP si Integral si al miscãrii integraliste. A mai semnat sub pseudonimele Alex Cernat si Roneiro Valcia.

Începuturile literare ale lui Ilarie Voronca sunt legate de activitatea cenaclului Sburãtorul, condus de Eugen Lovinescu, si de revista acestuia Sburãtorul literar, unde si debuteazã în 1922 cu versuri simboliste influenþate de George Bacovia si de lirismul melodios si maladiv al lui Camil Baltazar. Publicã apoi poezii de aceiasi facturã în revistele Flacãra, Nãzuinta si Contimporanul, care vor constitui materia liricã a volumului de debut, din 1923, intitulat Restristi. Este o poezie de atmosferã, care transcrie tristetile si deznãdejdea omului condamnat la existenþa cenusie a oraselor de provincie. La un an de la aparitia volumului de debut, Ilarie Voronca aderã la atitudinea pragmatic inovatoare cuprinsã în Manifestul activist cãtre tinerime al revistei Contimporanul, publicã el însusi în 1924, împreunã cu Victor Brauner si Stephan Roll, publicatia de avangardã constructivistã 75 HP (din care apare un singur numãr), colaboreazã la alte reviste similare precum Punct sau Integral. In 1927, apare la Paris poemul Colomba, cu douã portrete de Robert Delaunay, care marcheazã o nouã tendintã în scrisul lui Voronca. Creatie: L’Apprenti fantôme (1938), Beauté de ce monde (1940), Arbre (1942), etc..
Se naturalizeaza in Franta in 1938 si participa la miscarea de rezistentã. În ianuarie 1946 face o vizitã în tarã, unde este întâmpinat cu un entuziasm general. Se sinucide în acelasi an, la 8 aprilie, în Paris, în timp ce lucra la un Manual al perfectei fericiri.
Opere: Restristi, Ulise, Brãtara noptilor, A doua luminã, Zodiac, Invitatie la bal, Act de prezentã, Petre Schlemihl, Ulysse dans la cité, Patmos, Poèmes parmi les hommes, Permis de Séjour, La poésie commune, La joie est pour l’homme. Poèmes, suivis de trois poèmes à la gloire du sommeil, Pater Noster suivi de Ebauches d’un Poème,
Amitié des choses, Oisiveté, Le marchand de quatre saisons etc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.