A decedat Împaratul Roman Traian

Marcus Ulpius Nerva Traianus s-a născut la 18 septembrie 53 in Hispania Baetica actualmente Spania și a încetat din viață la 8 august 117 Selinus, Cilicia(sudul Anatoliei).

A fost un general și Împarat Roman între (98 – 117)fiind cel de al doilea dintre cei așa numiți “cei cinci împarați buni ai Imperiului Roman” și unul dintre cei mai importanți ai acestuia.

S-a născut într-o familie non-patriciană, urmând o carieră militară. Tatăl său a fost Marcus Ulpius Traianus, un proeminent senator și general dintr-o familie romană faimoasă (Ulpii). Mama sa, Marcia, a fost o nobilă romană și cumnată a celui de-al doilea împărat din dinastia Flavian, Titus. Familia s-a stabilit în provincia Baetica(Andaluzia), cândva spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Punic.

În urma revoltei gărzii pretoriene, împotriva împăratului Marcus Cocceius Nerva, Traian este adoptat la presiunea gărzii pretoriene de către împarat luând și numele de Nerva. La decesul tatălui său adoptiv îi va urma la conducerea imperiului, fiind primul roman ne-intalian devenit împărat.

Sub conducera sa Imperiul Roman ajunge la întinderea sa maxima. A fost precedat de către Marcus Cocceius Nerva si succedat de catre Publius Aelius Hadrianus (fiul său adoptiv).

Traian este printre puținii mari conducători ai lumii antice, a cărui reputație a rămas nepătată timp de mai mult de 1900 de ani.

În perioada următoarea morții sale, oricărui împărat nou, chiar și celui al Imperiului Bizantin, i se ura în Senat să fie “felicitor Augusto, melior Traiano”, adică “mai fericit ca Augustus și mai bun ca Traian”.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.