A decedat Iuliu Maniu, om politic, președinte al Partidului Național Țărănesc, prim-ministru în mai multe rânduri

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în Bădăcin și a decedat pe 5 februarie 1953 în închisoarea comunistă de la Sighet. A fost un politician român, deputat în Parlamentul de la Budapesta, prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc. Este considerat artizanul Unirii de la 1918. Pe 5 februarie 1953, în închisoarea de la Sighet, într-o celulă, la 80 de ani, se stinge din viață. Cadavrul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

“Mare forță e modestia! N-a visat, n-a râvnit niciodată averea. Nu l-a interesat. N-a primit o dată să figureze într-un consiliu de administrație. Și nu o dată i s-a oferit. În casa lui de sus, din vila de la Bădăcin, nici covoare persane, nici tablouri de preț, nici bronzuri. În București – o odaie de hotel, la Athenee Palace, odaie simplă ce nici pe departe nu justific numele somptuos de “Palace”. Și nu e o micșorare să adaug ca nu o dată l-am găsit seara mâncând singur în odăița lui, pe un colț de masă, pâine neagră din care tăia tacticos cu un cuțitaș și câteva mere frumoase, pe care cu mândrie spunea că le adusese de la Bădăcin. Un ascet. Iar în colț, pe masa de lucru, vedeai numai două cărți: Biblia și broșura oficială de Mers al trenurilor. Una pentru drumurile lui sufletești, cealaltă pentru cele trupești, în necontenitele lui deplasări politice.”
C. Xeni despre Iuliu Maniu.


“… Pe mine nu reușesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru țară și pentru neam, asta fac.” Iuliu Maniu

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.