A decedat Johannes Brahms, compozitor german. Moare de cancer la ficat in casa sa din Viena. Avea 63 de ani, 10 luni si 27 de zile

Johannes Brahms s-a nascut pe 7 mai 1833 in Hamburg si a decedat pe 3 aprilie 1897 in Viena. A fost un compozitor romantic german, care a trait cea mai mare parte a vietii sale in Austria, la Viena.

Brahms a fost considerat de catre multi “succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisa de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit si astazi).

A fost talentat de la varsta frageda si a cantat alaturi de tatal sau Johann Jakob, sporind veniturile familiei. Johann Jakob, era un muzician mediocru care a reusit sa devina contrabasist la opera din Hamburg. Vazand ca Johannes era interesat de muzica, tatal sau ii va da lectii de pian, iar Johannes va progresa rapid. La varsta de 14 ani, in timpul unui concert a interpretat si o compozitie proprie. Isi va incepe cariera, facand aranjamente muzicale pentru piese usoare, sub semnatura unui pseudonim. Incetul cu incetul se impune ca pianist si compozitor. Dupa ce va compune pentru pian, va incepe lucrari si pentru orchestra, cerand ajutorul celor mai mari din domeniu.

Mai tarziu va face cunostinta cu violonistul Joseph Joachim care a fost impresionat de acest tanar asa de talentat. Intre cei doi se leaga o frumoasa prietenie. Acesta din urma il sfatuieste sa se adreseze marelui Franz Liszt, deja sef de orchestra in orasul Weimar. Liszt ii promite lui Brahms sa-l mentioneze celei mai mari case de muzica din Leipzig, Breitkopf & Härtel.

Artistul va face cunostinta cu marele Robert Schumann dar si cu sotia acestuia Clara, de care Johannes chiar din primul moment se simte fermecat si foarte atras. Va avea o relatie destul de speciala cu ea, Carla fiind intotdeanua cea care va asculta pentru prima data compozitiile tanarului Brahms. Brahms ii prezinta marelui Schumann, primele sale opere, primele sale sonate pentru pian. Tot Robert Schumann va gasi un editor pentru operele tanarului compozitor si chiar il va adopta in familia sa. Prima sa opera importanta din aceasta perioada este: concerto in re minor pentru pian. Acest concert este asociat cu depresia lui Schumann si moartea sa. Odata cu “Requviem German” el va fi apreciat de toata Europa. Compozitia Requviem German este compusa in memoria mamei sale.

In anul 1857 se muta in orasul Detmold si devine seful corului din acest oras. In aceasta perioada va scrie foarte multe serenade si lieduri. In anul 1862 se stabileste permanet la Viena si incepe sa se dedice exclusiv asupra conmpozitiilor sale. Deja in anii 1870 Johan Brahms era unul dintre cei mai buni compozitori ai epocii sale. Incepe sa primeasca diverse premii onorifice care ii vor marca cariera. Odata cu stabilirea sa in Viena, el incepe sa se remarce ca unul dintre cei mai mari compozitori. Johannes Brahms era un compozitor lent, care isi analiza ideile timp de mai multe zile inainte de a le pune in practica. Toate ideile sale erau lucrate si prelucrate inainte sa fie prezentate ca produse finite. El studia indelung operele lui Bach, Beethoven si Dvorak. In anul 1869, va scrie o noua compozitie: Patru cantece serioase, in memoria Carlei Schumann. Moartea acesteia l-a bulversat profund.

Brahms nu a fost influentat doar de marele Beethoven ci si de Bach, Handel si Giovani Pierluigi de Palestrina.

Opere: Simfonia 2 in re major; Ouvertura tragica Concert pentru pian de Brahms, Requviem german, Dansuri ungare.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.