A decedat Petru Poni, chimist, fizician, pedagog, minerolog si om politic roman

Petru Poni s-a nascut pe 4 ianuarie 1841 in satul Sacaresti,jud. Iasi si a decedat pe 2 aprilie 1925 in Iasi. A fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog si om politic român, pioner al învatamântului chimic în România. A fost profesor la Universitatea din Iasi si membru al Academiei Române.

A efectuat primele cercetari asupra compozitiei chimice a mineralelor din tara noastra. A publicat lucrarile: “Cercetari asupra mineralelor din masivul cristalin de la Brosteni” (1882), “Mineralele de la Badenii-Ungureni” (1885), “Fapte pentru a servi la descrierea mineralogica a Romaniei” (1900), prima monografie asupra mineralelor tarii noastre, “Cercetari asupra compozitiei chimice a petrolurilor romane” (1903).
In cursul cercetarilor Petru Poni a descoperit doua minerale noi, denumite de el brostenita si badenita. A elaborat studii in legatura cu actiunea acidului azotic de diverse concentratii asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat apele minerale din tara si a facut observatii meteorologice in Moldova. El a publicat si primele manuale de fizica si de chimie in limba romana. Este organizatorul primelor laboratoare de la noi, destinate cercetarilor stiintifice si pregatirii cadrelor de chimisti. A colaborat la infiintarea unor societati stiintifice in tara: Societatea romana de stiinte (1890), Societatea de stiinte (1900), si a fost membru al Societatii de stiinte naturale din Moscova (1910).

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.