A decedat Regina Elisabeta I a Angliei

Regina Elisabeta I a Angliei s-a nascut pe 7 septembrie 1533 si a decedat pe 24 martie 1603. Nascuta la Greenwich, fiica a regelui Henric al VIII-lea si a Annei Boleyn, a fost regina a Angliei si Irlandei intre anii 1558 si 1603. Fiind o suverana energica si autoritara, a adoptat o serie de masuri, astfel incat domnia ei a reprezentat apogeul absolutismului englez. A ajuns pe tron dupa o domnie de 5 ani a Mariei Stuart, in timpul careia fusese restaurat catolicismul. Neimpacandu-se cu aceasta situatie, inca de la inceputul domniei sale, a anulat legislatia catolica a Mariei Stuart si a reintrodus-o pe cea referitoare la Biserica adoptata in timpul lui Henric al VIII-lea.

In anul 1559, prin Actul de Suprematie, s-a stabilit ca anglicanismul era religie de stat, iar in 1563 au fost adoptate cele 39 de articole care formeaza baza dogmatica a Bisericii Anglicane. Pe plan economic, a luat masuri mercantiliste. Bursa din Londra a fost deschisa in timpul domniei ei, in ianuarie 1571, iar in anul 1581 a fost intemeiata Compania Levantului, pentru desfasurarea comertului in bazinul oriental al Marii Mediterane, companie care a fost reorganizata in 1601. In anul 1600 a fost infiintata importanta companie a Indiilor Orientale. In timpul domniei sale, a fost sprijinita de categoriile sociale care erau interesate in progresul economic si in expansiunea maritima, comerciala si coloniala a Angliei. Pentru a asigura preponderenta maritima si comerciala a tarii, a promovat o politica antispaniola, cel mai puternic concurent in acest domeniu pentru Anglia. Autoritatile engleze au sprijinit actiunile corsarilor englezi, care atacau corabiile si posesiunile spaniole. Conflictul anglo-spaniol a fost agravat si de cel religios.

In anii 1586 si 1587, actiunile anticatolice engleze s-au intensificat, in conditiile in care se desfasurase un complot catolic impotriva reginei. Conspiratorii nu si-au atins scopul, au fost prinsi si executati, iar Elisabeta I a acuzat-o si pe Maria Stuart de a fi participat la complot. Aceasta a fost decapitata, Elisabeta I reusind sa-si elimine astfel un important adversar politic.

Tot in anul 1587, corsarul englez Francis Drake a distrus flota spaniola aflata in portul Cadiz. Aceste evenimente au determinat declansarea razboiului anglo-spaniol (1588-1604), Spania dorind cucerirea Angliei. Dar, in anul 1588, Invincibila Armada, flota spaniola, a fost infranta de cea engleza, comandata de Thomas Howard. A urmat dezastrul pentru spanioli, flota lor, condusa de amiralul Medina Sidonia, fiind distrusa de o furtuna in apropierea insulelor Hebride. In felul acesta, Anglia a scapat de un puternic concurent in lupta pentru asigurarea suprematiei maritime si comerciale in lume.

Elisabeta I a actionat pentru sporirea, prin diferite mijloace, a veniturilor. Vanzarile de domenii ale Coroanei, provenite mai ales din secularizari, au adus venituri de 817 000 de lire sterline in timpul domniei sale. La aceasta s-a adaugat si cumpatarea cheltuielilor, fapt ce i-a permis reginei sa se dispenseze de convocarea Parlamentului pentru votarea de subsidii.

Elisabeta I a condus Anglia in mod autoritar, cu ajutorul Consiliului Privat, in care activau inaltii demnitari ai Coroanei. Acestia raspundeau in fata reginei, pentru actiunile lor. In timpul domniei ei s-a putut observa si schimbarea structurii Parlamentului, numarul si insemnatatea deputatilor din Camera Comunelor crescand (la inceputul domniei erau 308 deputati reprezentand orasele, la sfarsitul ei erau 372). Astfel, centrul de greutate s-a deplasat dinspre Camera Lorzilor spre Camera Comunelor, lucru deosebit de important, deoarece membrii acesteia din urma sprijineau intreaga politica a reginei. Desi nu a ignorat Parlamentul, totusi Elisabeta I, in 45 de ani de domnie, l-a convocat in numai 13 sesiuni, dezbaterile din cele 140 de saptamani de functionare fiind tinute sub control. Perioada de domnie a Elisabeta I s-a caracterizat si printr-o viata culturala si artistica bogata.

Politica pe care a promovat-o regina a asigurat prosperitatea Angliei si a sporit prestigiul statului englez in lume. A murit fara sa aiba urmasi, ea fiind ultima reprezentanta a dinastiei Tudor, care preluase tronul Angliei din 1485.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.