Are loc Unirea Principatelor Romane (Mica Unire)
Pe 24 ianuarie 1859 are loc Unirea Principatelor Romane (Mica Unire), Adunarea Electiva a Tarii Romanesti pronuntandu-se pentru alegerea ca domn a lui Alexandu Ioan Cuza, domnul ales al Moldovei pe 5 ianuarie 1859. Este primul pas spre infaptuirea statului national unitar roman.
Marile Revolutii de la 1848 care au cuprins Europa nu au ocolit Principatele Romane si astfel o prima urmare a acestor miscari a fost apropierea culturala si economica dintre Principatul Moldovei si cel al Tarii Romanesti, concretizata prin uniunea vamala din timpul domniilor lui Mihail Sturdza si Gheorghe Bibescu.
Contextul geostrategic se va dovedi in continuare favorabil visului unionist. Razboiul Crimeii incheiat prin infrangerea Rusiei si politica Imparatului Napoleon al III-lea al Frantei, care dorea cladirea unui bastion rasaritean favorabil politicilor sale, pentru a contrabalansa expansiunea ruseasca si pentru a submina monarhia austro-ungara, vor contribui la implinirea acestui demers. Adunarile ad-hoc(1857) din cele doua Principate – alcatuite din reprezentanti ai bisericii, mari boierimi, burgheziei si taranimii clacase, si mai ales Conventia de la Paris(1858), o intelegere dintre Marile Puteri, reprezinta primii pasi prin care se obtine recunoasterea unei uniuni formale intre cele doua principate, cu guverne diferite si cateva institutii comune, insa sub suzeranitate otomana.
Se va purta o ampla politica mediatica in sprijinul unirii atat in tara cat si in strainatate. De remarcat faptul ca I. C. Bratianu isi va vinde una dintre mosii, a sotiei sale, pentru a putea finanta propaganda unionista si pentru a putea atrage de partea acestui demers cat mai multe personalitati din Franta.
Adept al politicii unioniste, Alexandru Ioan Cuza va miza pe faptul ca nu era stipulat niciunde ca cele doua principate nu pot avea acelasi conducator.
Fiul domnitorului Grigore Ghica, Dimitrie Ghica se pare a fi fost cel care a propus ca domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza sa fie ales si domn al Tarii Romanesti.
Decizia va fi luata in noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, in apartamentul de lux de la etajul I, al Hotelului Concordia din Bucuresti, pe atunci cel mai occidental si sofisticat hotel si loc de intalnire al unionistilor.
Pe 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza va fi ales la Bucuresti in unanimitate. Se realizeaza astfel o uniune personala.
Pe fondul incalcarii Conventiei de la Paris, Inalta Poarta si dubla monarhie ameninta cu ocupatie militara, motiv pentru care prima grija a domnitorului Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti si a colaboratorilor sau va fi sa se asigura ca Unirea este recunoscuta pe plan extern.
Contextul istoric ne va fi din nou favorabil. Austria va pierde razboiul cu Franta iar Inalta Poarta se va gasi izolata si slabita.
In 1860 Cuza calatoreste la Istanbul pentru investitura. Constienti de slabiciunea imperiului otoman si de importanta opririi expansiunii rusesti la Marea Neagra, Cuza va primi de la sultanul Abdul Aziz o sabie impodobita cu nestemate ca semn al investiturii, iar un an mai tarziu va primi si un firman prin care se va recunoaste unirea.
In 1862 se va realiza si uniunea politica prin unificarea Parlamentului si a Guvernului din cele doua principate.