Bulgaria intră în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale

Pe 11 octombrie 1915, premierul Vasil Radoslavov emite o declarație prin care anunță intrarea Bulgariei în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale.

Curtată secret atât de Puterile Centrale cât și de Antanta ca un potențial aliat în tumultuoasa regiune balcanică, Bulgaria a decis în cele din urmă în favoarea Puterilor Centrale. În declarația sa din 11 octombrie, Radoslavov a susținut că o confruntare între Puterile Aliate – Marea Britanie, Franța, Rusia – și Germania, Austria-Ungaria și Imperiul Otoman era de dorit nu numai din motive economice, deoarece ultimele două puteri erau principalii parteneri comerciali ai Bulgariei, dar și din motive de siguranță, o modalitate de a apăra țara de agresiunile Serbiei aliate Rusiei, cea mai mare putere din Balcani, pe care Radoslavov o considera “cel mai mare dușman al țării sale”.

“Astăzi vedem rase care se luptă, într-adevăr nu pentru idealuri, ci doar pentru interese materiale.” a susținut Radoslavov. “Prin urmare, cu cât suntem mai mult legați material de o țară, cu atât mai mare este interesul aceleițări în ceea ce privește apărarea și creșterea noastră, deoarece prin aceasta, cine ne ajută va profita căci este legat de noi prin obligațiuni economice… Cifrele arată cum comerțul, interesele și viața noastră economică sunt inseparabil legate de Turcia, Germania și Austro-Ungaria…”

Bulgaria a acționat rapid după declarația de război, invadând provincia sârbă Macedonia și îngreunând astfel accesul forțelor aliate în Grecia și încercările de ajutorare ale armatei sârbe. În vara anului 1916, Bulgaria a invadat și ocupat o parte a Greciei pe atunci neutre, ridicând o ofensivă majoră în august, oprită doar de atacuri aeriene și navale britanice. Blocajul a ținut până în 1918, când Aliații au început să exercite mai multă presiune asupra germanilor pe frontul de vest, forțându-i astfel să retragă o serie de trupe de pe frontul de la Salonic, unde se aflau pentru a-și ajuta aliații bulgari. Moralul tot mai redus și nemulțumirile crescânde în rândul trupelor bulgare și pe frontul de acasă au fost agravate de o nouă ofensivă aliată, lansată la jumătatea lunii septembrie (1918). Pe 24 septembrie, guvernul bulgar a autorizat comandamentul armatei să negocieze un armistițiu. Bulgaria a ieșit oficial din Primul Război Mondial pe 29 septembrie 1918, după ce a pierdut în jur de 90 000 de soldați în conflict.

Surse:

Traducerea articolului Bulgaria enters World War I, by History.com Editors, apărut pe HISTORY, URL https://www.history.com/this-day-in-history/bulgaria-enters-world-war-i, accesat pe 11.10.2019

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.