Din Philadelphia, John Adams îi scrie trei scrisori soției sale, Abigail

Din Philadelphia, John Adams(care va ajunge în scurt timp primul vice-președinte și mai apoi al doilea Președinte al SUA) îi scrie trei scrisori soției sale, Abigail și primește două scrisori de la aceasta. El este cu Congresul din Philadelphia, în timp ce ea se ocupă de ferma din Braintree, Massachusetts.

Corespondența remarcabilă dintre Abigail și John Adams numără 1160 de scrisori, acoperind o gamă vastă de subiecte, de la politică și strategie militară, până la economie, administrarea gospodăriei și starea de sănătate a familiei. Între cei doi era un profund respect și o adorație reciprocă. Într-o epocă în care femeile nu puteau vota și aveau un număr limitat de drepturi, căsătoria lor a fost una reușită, completându-se intelectual și emoțional.


În a doua scrisoare pe care John i-a scris-o lui Abigail, datată 7 martie 1777, el declară că Philadelphia și-a pierdut vibrația ca urmare a mutării Congresului la Baltimore. Găsește orașul plictisitor în comparație cu ceea ce era. Notează că mai mult de jumătate dintre locuitori s-au retras spre zonele rurale, ceea ce de altfel a fost o decizie înțeleaptă, dar acum în oraș au rămas doar quakerii, incredibil de plictisitori. Din partea lor nu te poți aștepta nici la bine și nici să prevină răul. Sunt un fel de trib neutru, o rasă insipidă. Despre loialiștii rămași în oraș spune că și-au pregătit mințile și corpurile, casele și pivnitele, pentru a-l primi bucuroși, femei și bărbați, ca o gașcă de ticăloși ce sunt, pe generalul William Howe, în cazul în care acesta va ataca.


Din scrisorile primite, scrise de Abigail în februarie, află ca aceasta deplânge nu doar dificultatea corespondenței din timpul războiului, dar mai ales lipsa de fervoare militară demonstrată în jurul ei. Ea scrie că dorește sa vadă patriotism din partea soțului ei, ca speră ca el să aducă prosperitate și că așteaptă cu nerăbdare viitoarele scrisori de la iubitul ei soț pentru devotata lui Portia(Portia este pseudonimul pe care Adams îl folosea pentru soția lui, o referire la devotata și inteligenta eroină a lui Shakespeare din “Neguțătorul din Veneția”).*

 

Întreaga corespondență se găsește în volumul My Dearest Friend. Letters of Abigail and John Adams, editat de Margaret A. Hogan și C. James Taylor, cu o introducere de Joseph J. Ellis, apărut la The Belknap Press of Harvard University Press, 2010. Cum probabil, volumul este inaccesibil pentru cei mai mulți, recomandăm vizionarea mini-seriei, John Adams(2008), cu Paul Giamatti și Laura Linney, serial premiat cu 4 Globuri de Aur.

*Sursă – www.history.com

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.