Este semnat Tratatul de alianță dintre Anglia și Portugalia, cel mai vechi tratat de alianță din istorie, care există și în prezent

Alianța Anglo-Portugheză este o alianță care există și astăzi și este considerată a fi cea mai veche alianță din lume care este încă în vigoare și care a fost ratificată prin Tratatul de la Windsor pe 9 mai 1386. Alianța, sau Tratatul Anglo-Portughez, semnată pe 16 iunie 1373 între regele Edward III al Angliei și regele Ferdinand și regina Eleanor ai Portugaliei stabilea între cele două națiuni maritime, “prietenii, uniuni și alianțe perpetue”, alianța fiind întărită pe parcursul istoriei în 1386, 1643, 1654, 1660, 1661, 1703, 1815 și printr-o declarație secretă în 1899. A fost recunoscută în tratatele de arbitraj din secolul XX între Marea Britanie și Portugalia în 1904 și 1914.

În timpul războaielor napoleoniene, britanicii îsi vor trimite cel mai bun general, pe ducele de Wellington, să învingă armatele lui napoleon în războiul peninsular. În timpul celui de al doilea răboi mondial, în acord cu britanicii, portughezii vor rămâne neutri. Abia în 1943, guvernul condus de Winston Churchill în acord cu Portugalia, va reactiva tratatul, Marea Britanie primid facilități portuare în Azore pentru a combate de acolo cu ușurință submarinele germane. Tratatul va fi citat și ulterior, în timpul războiului din Falkland din 1982.

Din punct de vedere istoric, Regatul Portugaliei și Regatul Angliei, și mai târziu Portugalia modernă și Marea Britanie, nu au intrat niciodată în război și nici nu au participat la războaie de părți opuse, de la semnarea Tratatului de la Windsor. Alianța a servit ambelelor țări pe parcursul istoriei militare după cum s-a putut vedea în exemplele de mai sus.

Tratatul de la Windsor, semnat pe 9 mai 1386, s-a încheiat prin căsătoria regelui Ioan I al Portugaliei din Casa de Aviz cu Filippa de Lancaster, fiica lui Ioan de Gaunt, Duce de Lancaster,căsătorie prin care, Ioan a devenit tatăl unei generații de prinți numită de poetul Luís de Camões “Generația Ilustră”, cea care va conduce Portugalia în epoca sa de aur, în perioada descoperirilor. În prezent, Tratatul este păstrat în Arhivele Naționale portugheze.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.