În Franța, Ludovic al XVII-lea, rege al Franței în ochii regaliștilor, este separat de mama sa, regina Maria Antoaneta, întemnițată în Temple

Ludovic al XVII-lea(Louis Charles de France)

Datorită unor încercări nereușite, inițiate de regaliști fideli, precum Baronul de Batz sau englezoaica Lady Atkins, pentru eliberearea moștenitorului tronului Franței și restaurarea monarhiei, la ordinul Convenției Naționale, Ludovic al XVII-lea, atunci în vârstă de 8 ani, este despărțit de mama sa, regina Maria Antoaneta și predat în grija unui cizmar, Antoine Simon, membru al grupului Cordelierilor reprezentat în Comuna din Paris (va fi ghilotinat alături de Robespierre). Noul tutore al prințului are sarcina de a-l transforma pe acesta într-un brav republican.

Poveștile spuse de susținătorii vechiului regim, despre cruzimea cu care Simon și soția sa l-au tratat pe copil nu sunt dovedite. Sora sa, prințesa Marie Therese, a scris în memoriile sale, despre “monstrul” Simon. Soția lui Antoine Simon, Marie-Jeanne se pare însă că a avut mare grijă de copil, încurajund-l în permanență să mănânce și să bea suficient. Secretarii străini ai Angliei și ai Spaniei, mărturisesc deasemenea că au auzit de la spionii lor că băiatul ar fi fost violat de prostituate pentru a fi infectat cu boli venerice și pentru a putea furniza astfel dovezi fabricate împotriva reginei. Și Alcide de Beauchesne, îl menționează pe “monstrul” Simon. Cu toate acestea, scenele legate de martiriul fizic al copilului nu sunt susținute de nicio mărturie, deși el a fost văzut în acest timp de un număr mare de persoane.

La 6 octombrie, Pache, Chaumette, Jacques Hébert și alții l-au vizitat și i-au obținut semnătura pentru acuzațiile de molestare sexuală împotriva mamei și mătușii sale. A doua zi a fost confruntat pentru ultima oară cu sora sa mai mare, Marie-Thérèse-Charlotte.

*[1],[67],[68]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.