În Franța, în timpul Revoluției Franceze, Georges Danton, Camille Desmoulins și suporterii lor sunt condamnați la moarte și ghilotinați

Camille Desmoulins, Musée Carnavalet

Danton, Desmoulins și alți simpatizanți au fost acuzați si judecați între 3 și 5 aprilie 1794. Procesul a fost mai mult de natură politică. Juriul a fost format din doar 7 membri, deși legea solicita prezența a 12 jurați. Danton a lansat atacuri lungi și violente asupra Comitetului Salvării Publice și au cerut dreptul de a prezenta martori care să susțină declarațiile. Cererea a fost refuzată iar acuzatul a fost împiedicat să se apere. Rezultatul: o grămadă de denunțuri confuze și amenințările procurorului Antoine Quentin Fouquier-Tinville față de membrii juriului, au asigurat verdictul de vinovat. Danton și toți ceilalți au fost condamnați la moarte. Verdictul a fost pronunțat în absența acuzaților, care au fost eliminați din sala de judecată pentru a preveni neliniștea iar execuția lor a fost programată pentru aceeași zi.

Din grupul celor cincisprezece care au fost ghilotinați împreună pe 5 aprilie 1794, inclusiv Marie Jean Hérault de Séchelles, Philippe Fabre d’Églantine și Pierre Philippeaux, Desmoulins a murit al treilea, iar Danton ultimul.

Când Desmoulins a fost dus la eșafod, a fost informat despre arestarea soției sale și a fost cuprins de o criză de nebunie. A fost nevoie de mai mulți oameni care să-l ducă la faeton. S-a luptat și a încercat să pledeze mulțimii nevinovăția soției sale, rupându-și cămașa de furie. Lucile, soția sa, a fost ghilotinată 8 zile mai târziu, acuzată de conspirație, complot împotriva Republicii și încercare de eliberare a soțului din închisoare.

*[1],[90],[91]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.