În Franța, în urma unor percheziții în fostele apartamente ale lui Ludovic al XVI-lea la Palatulul Tuileries, este descoperit un seif care conținea corespondența secretă a acestuia cu Mirabeau și cu alți monarhi străini

Caricatură de epocă - Scheletul lui Mirabeau apare în seiful lui Ludovic al XVI-lea.
Caricatură de epocă – Scheletul lui Mirabeau apare în seiful lui Ludovic al XVI-lea.

Acest seif se afla ascuns în spatele unor lambriuri în apartamentul lui Ludovic al XVI-lea din palatul Tuileries. Existența acestui seif a fost făcută publică ministrului de interne girondin, Jean-Marie Roland, viconte de la Platière iar scandalul izbucnit a adus multe prejudicii imaginii și așa deteriorate a regelui.

Seiful a fost deschis de un lăcătuș pe nume François Gamain, care pentru reușita sa a fost recompensat de autorități cu o pensie guvernamentală. S-a găsit astfel corespondența secretă a regelui cu alți monarhi, Mirabeau, a cărui duplicitate a fost acum expusă, cu finanțatorul Maximilien Radix de Sainte-Foix, un consilier secret, extrem de important al regelui, cu bancherii Joseph Duruey și Tourteau de Septeuil, cu fostul ministru Arnaud Laporte, care în timpul guvernării monarhiste a avut acces la mari fonduri de bani, cu François de Bonal, Episcop de Clermont, alți fosti miniștri, precum Montmorin, Valdec Lessart, Bertrand de Molleville, conte de Narbonne, Cahier de Gerville, Charles François Dumouriez dar și figuri marcante ale revoluției precum generalul Santerre, Lafayette, Antoine Rivarol, și Talleyrand.

Există surse care susțin că doar o parte a acestor documente a făcută publică și ca o parte importantă a fost distrusă de ministrul de interne Roland, documente care l-ar fi putut implica și pe Georges Danton. Deasemena există și istorici care susțin ca acest seif nu ar fi existat, întreaga corespondență cu monarhii străini fiind purtată în secret de Maria Antoaneta, fără știrea regelui și totul fiind doar o conspirație a unor revoluționari pentru punerea sub acuzare a regelui.

Jean-Marie Roland a depus aceste documente(sau cel puțin ceea ce unii susțin ca ar mai fi rămas din ele) la biroul Convenției Naționale, anulând pe această cale toate manevrele prin care s-a încercat prevenirea punerii sub acuzare a lui Ludovic al XVI-lea. Rămășițele lui Mirabeau au fost scoase din Pantheon.

*[1],[44]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.