Geograful Martin Waldseemuller utilizează pentru prima dată numele America
“Primul om modern a fost Amerigo Vespucci, un marinar italian care a luat parte la mai multe expediții în anii 1499-1504. Între 1502-1504, două lucrări care descriau aceste expediții au fost publicate în Europa. Ele îi erau atribuite lui Vespucci. Aceste lucrări argumentau că noile teritorii descoperite de Columb nu erau insule aflate în largul coastei Asiei de Est, ci un întreg continent necunoscut Scripturilor, geografilor clasici și europenilor din epocă.
În 1507, convins de aceste argumente un cartograf respectat pe nume Martin Waldseemuller a publicat o hartă a lumii adusă la zi, prima care indica locul unde acostaseră flotele europene ce navigau spre vest drept un continent separat. După ce l-a desenat Walseemuller a trebuit să-i dea un nume. Crezând în mod eronat că Amerigo Vespucci fusese cel care îl descoperise, Waldseemuller a numit continentul în onoarea sa – America.
Harta lui Waldseemuller a devenit foarte populară și a fost copiată de mulți alți cartografi, diseminând numele pe care îl dăduse el noului continent. Există o justiție poetică în faptul că un sfert din lume și două din cele șapte continente ale sale sunt numite după un italian obscur a cărui singură îndreptățire la faimă e că a avut curajul să spună “Nu știm”.
Descoperirea Americii a fost evenimentul fondator al Revoluției Științifice. Nu doar că i-a învățat pe europeni să privilegieze observațiile prezente în dauna tradițiilor trecute, dar dorința de a cuceri America i-a obligat să și caute cunoștințe noi cu o iuțeală amețitoare.” – Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari, Editura Polirom, Colecția Historia, 2017