î. Hr. – Al doilea război punic – armata cartagineză condusă de Hannibal Barca învinge o armată romană superioară numeric în Bătălia de la Cannae în Apulia

Pe 2 august 216 î. Hr., în timpul celui de al doilea război punic, armata cartagineză condusă de Hannibal Barca învinge o armată romană superioară numeric în Bătălia de la Cannae în Apulia.

Armata cartagineană condusă de Hannibal a distrus armata romană, superioară numeric, condusă de doi consuli: Lucius Aemilius Paullus și Gaius Terentius Varro. Astăzi este privită ca una dintre cele mai mari bătălii tactice din istoria militară.

Forțele combinate ale celor doi consuli totalizau 86.400 de ostași, în timp ce armata cartagineză și aliații săi din Spania, Galia și Africa deținea 30.000 de efective infanterie grea, 6.000 infanterie ușoară și 8.000 cavalerie. La Cannae au căzut, între 50.000 – 60.000 de soldați din partea armatei romane în timp ce armata cartagineză a pierdut în jur de 17 000 de soldați. Consulul Aemilius Paullus a pierit în luptă în timp ce Varro a reușit să scape din ambuscadă și împreună cu 50 de călăreți a fugit la Venusia.

Al doilea război punic se va încheia cu Bătălia de la Zama care a avut loc în jurul datei de 19 octombrie 202 î.Hr., aceasta fiind bătălia finală și decisivă, când armata romană condusă de Publius Cornelius Scipio a înfrânt armata cartagineză condusă de Hannibal Barca.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.