In Anglia, la Londra, este publicata lucrarea “Avutia natiunilor” de Adam Smith
“Avutia natiunilor”, sau in engleza “An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations”, de Adam Smith (5 iunie 1723 – 17 iulie 1790), este o lucrare economica, care trateaza pentru prima oara economia de piata. Astazi lucrarea este fundamentul economiei clasice.
Reflectand asupra economiei de la inceputul Revolutiei Industriale, cartea abordeaza teme de larg interes precum diviziunea muncii, productivitatea si pietele libere. O tema importanta care persista pe tot parcursul lucrarii este ideea ca sistemul economic este automat, si, atunci cand are o libertate substantiala, este capabil sa se regleze singur. Acest lucru este adesea mentionat ca o “mana invizibila”. Abilitatea de a auto-reglare care asigura o eficienta maxima, este amenintata insa de monopoluri, preferinte fiscale, grupurile de lobby si alte “privilegii” extinse la anumiti membri ai economiei in detrimentul altora. De asemenea, se explica felul in care ar trebui sa fie tratati saracii si modul in care locurile lor de muncă, in general, au efecte negative asupra sanatatii lor, luandu-se sansa de a fi capabili in orice alte pozitii.
Cartea a avut un succes rasunator inca de la publicarea primei editii, atat in Marea Britanie cat si in Statele Unite, influentand generatii de politicieni si economisti.