În Franța, Nicolas Fouquet, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, este arestat la Nantes de D’Artagnan

Nicolas Fouquet, marchiz de Belle-Île, viconte de Melun și Vaux s-a născut pe 27 ianuarie 1615, la Paris într-o influentă familie nobilă. A fost ministru de finanțe al Franței din 1653 până în 1661 sub regele Ludovic al XIV-lea. Fouquet este cel mai tânăr ministru de finanțe din l’Ancien Régime. A căzut în dizgrația tânărului rege de 22 de ani cel mai probabil din cauza afișărilor extravagante ale bogăției sale. A cheltuit o sumă enormă în construirea magnificului său castel și a domeniului Vaux-le-Vicomte, care a fost precursorul Versailles ca măreție și splendoare. Pentru reconstruirea și redecorarea Castelului Vaux-le-Vicomte, el a adus împreună trei artiști pe care mai târziu îi va lua și regele pentru Versailles: arhitectul Louis Le Vau, pictorul Charles Le Brun și designerul de peisaje André Le Nôtre.

A fost arestat pe 5 septembrie 1661, la Nantes de D’Artagnan (viața lui Charles de Batz de Castelmore d’Artagnan va inspira mai târziu celebrul personaj d’Artagnan al lui Alexandre Dumas), căpitan al muschetarilor regelui, pentru deturnare de fonduri publice, judecat, găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață.

Procesul a durat aproape trei ani, iar încălcarea formelor de justiție este în continuare obiectul unor aprigi dezbateri printre membrii baroului francez. Ludovic al XIV-lea a acționat pe tot parcursul procesului “ca și când ar fi condus o campanie”, temându-se, evident, că puternicul Fouquet ar putea juca rolul unui Richelieu. Un raport al procesului său a fost publicat în Țările de Jos, în 15 volume, în 1665-67, iar o a doua ediție, sub titlul Oeuvres de M. Fouquet, a apărut în 1696. În timpul procesului, simpatia publicului francez s-a îndreptat înspre Fouquet. La Fontaine, Madame de Sévigné, Jean Loret și mulți alții au scris în numele său; dar când Fouquet a fost condamnat la exilare, regele, dezamăgit, “a comutat” sentința la închisoare pentru viață. În decembrie 1664, Fouquet a fost dus în fortăreața din Pignerol. Acolo, Eustache Dauger, omul identificat de cercetătorii istorici drept Omul din Masca de Fier, dar al cărui nume nu a fost niciodată dezvăluit, a servit ca unul dintre valeții lui Fouquet. Soția lui nu a avut voie să-i scrie până în 1672; și i s-a permis să-l viziteze o singură dată, în 1679. Fostul ministru a îndurat închisoarea cu multă demnitate până la moartea sa din 23 martie 1680.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.