In Germania, la Munchen, are loc Puciul de la Berarie, incercarea de lovitura de stat, organizata de catre Adolf Hitler si Partidul National Socialist Munictoresc German(Nazist)

Puciul de la Berarie sau in germana Hitlerputsch sau Hitler-Ludendorff-Putsch, a fost o incercare nereusita de lovitura de stat, organizat de catre Adolf Hitler(20 aprilie1889 – 30 aprilie 1945) si de catre Generalul Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff(9 aprilie 1865 – 20 decembrie 1937), prin care s-a incercat cucerirea puterii in Bavaria si in Germania.

Puciul a fost inspirat de catre lovitura de stat condusa de Benito Mussolini, numita Marsul asupra Romei (22- 29 octombrie 1922). Puciul a fost declansat in 8 noiembrie si a fost inabusit de catre armata germana in 9 noiembrie 1923. In 8 noiembrie seara, Hitler a intrat in Beraria din Munchen, a tras un foc in aer intrerupand o adunare de 3000 de oameni, codusa de catre Ritter von Kahr(29 noiembrie 1862 – 30 iunie 1934) si a declarat ca a inceput Revolutia National-Socialista, iar armata si politia s-au alaturat svasticii. In fapt, nici armata si nici politia nu se alaturasera miscarii national-socialiste, ci din contra, au actionat de urgenta in sensul inabusirii miscarii.

Primul Ministru Bavarez, a declarat stare de urgenta si l-a delagat pe Ritter von Kahr sa inabuse revolta. Desi acesta facea parte din grupul de conspiratori, a renuntat la sprijinirea acestora si a contribuit la inabusirea revoltei. Desi cazarma centrala din Munchen si sediul Politiei au fost ocupate de catre partizanii lui Hitler, armta si politia nu au pactizat ci au contribuit la inabusirea revoltei. Principalii conspiratori au fost arestati, in frunte cu Adolf Hitler, care a fost condamant la inchisoare.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.