În Marea Britanie, la Wimbledon, are loc prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon

Turneul de tenis de la Wimbledon, sau în engleză The Wimbledon Championships, este un turneu internațional de tenis de câmp, fiind cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP si feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, pe iarbă. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, din Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, după Australian Open și Roland Garros, fiind urmat de US Open.

Campionatul de la Wimbledon din 1877 a fost un turneu de tenis pentru bărbați organizat la clubul All England Croquet și Lawn Tennis Club (AEC & LTC) din Wimbledon, Londra. A fost primul turneu oficial de tenis pe gazon din lume, fiind mai târziu recunoscut ca primul turneu de Grand Slam. AEC & LTC a fost înființată în iulie 1868, în calitate de Club All England Croquet; gazonul de tenis a fost introdus în februarie 1875 pentru a compensa interesul în scădere pentru crochet. În iunie 1877, clubul a decis să organizeze un turneu de tenis pentru a plăti pentru repararea și pentru menținerea peluzei. Un set de reguli a fost elaborat pentru turneu, derivate din primele reguli standardizate de tenis emise de Clubul Cricket din Marylebone în mai 1875.

La Competiția Gentlemen’s Singles, singurul eveniment al campionatului, au participat 22 de jucători care au plătit fiecare câte o guinee pentru a participa. Turneul a început pe 9 iulie 1877, iar finala – întârziată timp de trei zile din cauza ploilor – a fost jucată pe 19 iulie în fața unei mulțimi de circa 200 de persoane, fiecare spectator plătind o taxă de intrare de un șiling. Câștigătorul a primit un premiu de 12 de guinee și o cupă de argint în valoare de 25 de guinee, donată de revista sportivă The Field. Spencer Gore, un jucător de tenis de 27 de ani de la Wandsworth, a devenit primul campion la Wimbledon, învingându-l pe William Marshall, în vârstă de 28 de ani, în trei seturi, scor 6-1, 6-2, 6-4, în doar 48 de minute. Turneul a obținut un profit de 10 £. O analiză făcută după turneu a dus la unele modificări ale regulilor privind dimensiunile curții. Din 1884 au fost adăugate turneele de tenis pentru fete și pentru dublu masculin. În 1913 au avut loc primele competiții la dublu feminin și dublu mixt. Până în 1922, câștigătorul turneului era calificat automat în finala ediției următoare. În 1937 a avut loc prima ediție televizată a Campionatelor.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.