In Moldova are loc Batalia de la Codrii Cosminului dintre armata lui Stefan cel Mare si armata polona a lui Ioan-Albert

Batalia de la Codrii Cosminului, a fost o confruntare militara, dintre armatele Moldovei conduse de catre Domnul Stefan cel Marea si armatele Poloniei conduse de catre Regele Ioan I al Poloniei (Ioan-Albert) al Uniunii Polono-Lituaniene.

Batalia a avut loc in Codrii Cosminului, la circa 100 km nord de capitala de atunci Suceava, intre actualele comune Voloca pe Derelui si Valea Cosminului din raionul Adancata, regiunea Cernauți.

Cauza bataliei a fost intentia regelului Ioan I de a-l pune pe tronul Moldovei pe fratele sau Sigismund. Afland de intentia regelui polon, Stefan cel Mare, invadeaza Galitia, pradand-o. Ca raspuns Regele Ioan, invadeaza Moldova si decide sa se indrepte direct spre cetatea de scaun a Sucevei, in intentia de a o cuceri. Stefan cel Mare se retrage din fata atacului polon, aplicand tactica pamantului parjolit. Armata polona, asediaza Suceava intre 26 septembrie si 16 octombrie, dar fara succes. In urma negocierilor moldo-polone, armata polona se retrage, Stefan conditionand retragere de urmarea aceluiasi drum ca si la venire. Totusi regele polon, ia alt drum. Stefan pregateste o ambuscada a polonezilor, in locul numit Codrii Cosminului, un loc stramt, lipsit de posibiltiatea desfasurarii cavaleriei polone. Oastea polona a fost nimicita, Stefan capturand mai multe steaguri de lupta polone. Regele Ioan a scapat cu viata, avand prudenta sa nu intre in Codrii Cosminului. Batalia s-a incheiat cu victoria moldovenilor.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.