In Provinciile Unite (Olanda), are loc caderea bursei lalelelor, punand capat astfel Maniei lalelelor. Caderea bursei lalelelor este considerata primul crah economic major
Mania lalelelor a fost o perioada din timpul Anilor de aur, din istoria Provinciilor Unite, actualmente Olanda, caracterizata printr-un pret foarte ridicat al bulbilor de lalele. Mania lalelelor a inceptul in jurul anilor 1630, pretul crescand brusc incepand cu 12 noiembrie 1636. Mania lalelelor s-a incheiat la fel de brusc, in 3 februarie 1637, cand comerciantii de lalele nu au mai putut sa isi vanda bulbii la preturile solicitate.
Criza s-a declansat in Haarlem, cand la o licitatie uzuala de vanzare a bubilor, nu s-a prezentat nici un cumparator. De mentionat ca la acea data Haarlemul era bantuit de ciuma bubonica, care a determinat ca oamenii sa se fereasca de aglomeratii.
Mania lalelelor este considerata primul balon de sapun economic(economic bubble). Prabusirea pretului bulbilor de lalele este considerat primul crah major al unei economii.