In Romania, in Valea Jiului, incepe greva genarala a minerilor

Greva genarala a minerilor din Valea Jiului din anul 1977 a fost cea mai ampla miscare sociala de protest, din timpul regimului comunist din Romania, care a inceput in 1 august si s-a incheiat in 3 august 1977. Miscare de protest a fost declansata de adoptarea legii nr. 3 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, care interzice plata simultana a salariului si pensiei de invaliditate (multi mineri cumulau pensia cu salariu de invaliditate)si prevedea de asemnea schimbarea limitei de varsta in cazul pensionarii minerilor, de la 50 la 52 de ani. Tot in aceeasi perioada programul de lucru a fost marit de la 6 la 8 ore.

Greva a fost declansata la Mina Lupeni si s-a extins la celelate mine, dupa sursele vremii, participanii s-au cifrat intre 10.000 si 40.000, incluzand si populatia din zona, care s-a alaturat miscarii de protest. Liderii minerilor au fost: Constantin Dobre si Gheorghe Maniliuc. Delegatia de la Bucuresti, compusa din Ilie Verdet si Clement Negrut, este sechestrata in mina, iar minerii cer sa dicute direct cu Nicolae Ceausescu. Ceausescu ajunge in zona, iar Constantin Dobre citeste in fata lui Ceausescu revendicarile minerilor, constand din 26 de puncte cu caracter tipic sindicalist, referitoare la programul de lucru, norme, pensii, aprovizionare, locuinte, investitii. Ceasusescu refuza sa asculte revendicarile minerilor, fiind huiduit de catre acestia. Speriat, Ceausescu promite imbunatatirea situatiei minerilor, iar greva inceteaza.

Dupa data de 8 august(Ziua Minerului) incep represaliile impotriva participantilor la greva. Se intenteaza procese de drept comun, cu acuzațiile de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice, si in cazurile mai grave de lovire si vatamare corporala. Au fost intocmite 150 de dosare, si in urma proceselor au fost internati la psihiatrie 50 de protestatari, au fost condamnati la inchisoare intre 2-5 ani 15 participanti la greva. Ca urmare a grevei, totusi au fost adoptate cateva dintre revendicarile minerilor, s-a revenit la ziua de munca de 6 ore si la cumulul pensiei cu salariul. Ministrul minelor a fost schimbat, in urma unui vot de blam, primit in cadrul Plenarei CC a PCR, din 26 octombrie 1977. In aprilie 1990, Curtea Suprema de Justitie a casat sentintele de condamnare ale minerilor pronuntate de Judecatoria Petrosani la 16 si 17 septembrie 1977.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.