In Romania, la Bucuresti, a aparut ziarul “Drepturile omului”

La 1 februarie a ieșit ziarul socialist “Drepturile omului”, sub următorul comitet de redacție: Constantin Bacalbașa, Al. Brăescu, Constantin A. Filitis, Amilian Frunzescu, Constantin Mille, Ion Nădejde, Alexandru G. Radovici și Paul Scorțeanu.

Constantin Bacalbașa

Apariția acestui ziar va produce senzație. Primul cotidian social-democrat român a apărut în redacția tinerilor care se constituiseră în “cercul socialist” bucureștean, în comitetul de direcție fiind cooptați și Ioan Nădejde de la Iași si Al. G. Radovici de la Ploiești, pentru a sugera ideea că “ziarul politic-social” era o emanați a mișcării socialiste în curs de constituire la nivel național. El a adus într-adevăr un suflu nou în presa română, prin paginație și violențele de limbaj amintind de publicațiile revoluției franceze (v. parizianul Droits de l’Homme al lui Henri Rochefort de prin 1876), titlul ziarului românesc trimițând de altfel la vestita “Declarație a drepturilor omului” elaborată în timpul Marii Revoluții Franceze din 1789. Condus efectiv la început de către Constantin C. Bacalbașa, cotidianul revoluționar a exprimat concomitent idei socialiste, radicale, democrat-burgheze, naționaliste și anarhiste(acestea din urmă evidente numai în coloratura violentă a limbajului și nu în acceptarea conștientă a metodelor de acțiune anarhiste, condamnate de istorie).

Ziarul socialist nu avea program, nu avea fanatismul ideilor, nu avea doctrină, aluneca pe povârnișul presei burgheze, era un ziar de opoziție, dar în același timp era și un ziar anticonservator.*

*Mai multe despre acest subiect găsiți în volumul Bucureștii de altădată. Volumul III. 1885-1888 de Constantin Bacalbașa, Editura Humanitas, 2014.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.