In Romania, la Bucuresti, Adunarea Deputatilor, adopta o motiune prin care Partidul National Tarnesc, condus de Iuliu Maniu este dizolvat. Intreaga conducere PNT este arestata

Partidul Național Țaranesc (PNT), a fost un partid politic fondat în 1926 prin fuziunea Partidul Național Român din Transilvania (prezidat de Iuliu Maniu) cu Partidul Țaranesc din Vechiul Regat (prezidat de Ion Mihalache).

Partidul s-a afirmat în special în perioada interbelica ca alternativa de guvernamânt la Partidului Național Liberal si ca o forța care a militat pentru menținerea regimului democratic-constituțional, în contextul cresterii tendințelor de natura totalitara si fascista.

Dupa al doilea razboi mondial, PNȚ a fost principala forța politica care s-a opus instaurarii comunismului în România. Ca urmare a pozitiei intrasigente a PNT fata de comunism, liderii PNT au fost inteminitati. Presedintele PNT Iuliu Maniu, corifeu al Marii Unirii, a fost condamnat la inchisoare pe viata, Ion Mihalache, a fost condamnat la temnita grea pe viata.

Partidul a renascut in 1990, sub conducerea lui Corneliu Coposu, fost secretar al lui Iuliu Maniu, sub denumire ade Partidul National Taranesc Crestin Democrat.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.