În România, la București, Nicolae Rădescu, prim-ministru al României, demisionează sub presiunea armatei sovietice
Pe 28 februarie 1945, în România, la București, Generalul Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru al unui guvern român liber (intre 6 decembrie 1944 si 28 februarie 1945) și care a manifestat o profundă atitudine anti-sovietică, demisionează din funcție sub presiunea armatei sovietice.
Cu o zi înainte Andrei Ianuarievici Vîșinski, reprezentatul URSS și cunoscut procuror sovietic, îi dă un ultimatum Majestății Sale Regele Mihai I al Romaniei, pentru a accepta un guvern controlat de comuniști. Astfel, pe 6 martie, Regele Mihai I este nevoit să accepte instaurarea guvernului dr. Petru Groza, un guvern “cu adevărat democratic” în locul guvernului “călăului Rădescu”.
Printre primele măsuri luate de președintele noului Consiliu de Miniștri, Petru Groza, la 7 martie 1945 generalului Rădescu i se fixează domiciliu obligatoriu și nu i se permite să primească nici un fel de vizite. Datorită protecției oferite de englezi, Generalul Nicolae Rădescu reușește să se refugieze la Legația Marii Britanii din București, părăsind mai apoi țara clandestin. Moare la New York, în 1953, însă în timpul petrecut în exil continuă să lupte pentru apărarea intereselor democratice ale României, organizând rezistența anti-comunistă și conducând Comitetul Național Român, pe care l-a organizat la Washington, D.C., sub patronajul Regelui Mihai I. Rămășițele sale pământești au fost repatriate în anul 2000, fiind reînhumat la Cimitirul Bellu.
Pentru cei care doresc să afle mai multe detalii recomandăm volumul “Generalul Nicolae Radescu – Profilul unui om de stat in imagini si documente” de Oana Ionel Demetriade și Alexandru Șerbănescu, Editura Oscar Print, 2015 – https://goo.gl/Vb7VPT