In Romania, Printul mostenitor Ferdinand, este inscaunat Rege al Romaniei sub numele de Ferdinand I

Majestatea Sa Ferdinand I, Rege al României, Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, supranumit ”Întregitorul”, s-a născut ca și Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, la 24 august 1865 in Sigmaringen, Prusia si a încetat din viață la 20 iulie 1927 la Castelul Peleș, Sinaia, Prahova. A fost nepotul de frate al Regelui Carol I al României, care nu a avut urmași, devenind Principe moștenitor prezumptiv al Coroanei României, în condițiile în care tatăl său, Principele Leopold de Hohenzollern, a renunțat la tronul României în 1880 și fratele său mai mare Wilhelm de Hohenzollern, a renunțat în 1886, la Corona României, fiind desemnat ca moștenitor de Majestatea Sa Regele Carol I al României, în aceleași an și încadrat ca și sublocotenent în Armata Română. În anul 1889, Parlamentul României l-a desemnat pe Principele Ferdinand de Hohenzollern, ca și moștenitor la Coroanei Române.

Principele Ferdinand, a urmat cursurile școlii de cadeți de la Kassel, Germania, după absolvire, fiind numit cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 1 Gardă Prusac. Urmează cursurile Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen, pe care le-a absolvit în 1889. În 1892, Principele Ferdinand se căsătorește cu Principesa Maria de Edinburgh, strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și nepoata Țarului Alexandru al III-lea al Rusiei (verișoara Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei). Căsătoria a fost aranjată de către Regele Carol I al României, precum și prin intervenția Împăratului Wilhelm II al Germaniei, care îi ordonă Principelui Ferdinand să își rezolve situația matrimonială. Din căsătorie vor rezulta 6 copii: Carol, Nicolae, Mircea (mort în copilărie), Elisabeta, Maria (Mignon) și Ileana.

Ferdinand devine Rege al României în 10 octombrie 1914, sub numele de Ferdinand I al României, în urma decesului unchiului său Carol I al României. Urcarea pe tron se produce în condiții internaționale dificile, în timpul Primului Război Mondial, în condițiile în care România își declarase neutralitatea, deși înrudirile dinastice a familiei Regale Române erau cu preponderență în spațiul germanic. Regele Ferdinand I, era vărul după mamă, al Împăratului Francisc Iosif I al Imperiului Austro Ungar și văr primar cu Țarul Bulgariei Ferdinand I, fiind de asemenea văr cu Împăratul Germaniei Wilhelm al II-lea. După urcarea pe tron, Ferdinand I menține starea de neutralitate a României, timp de doi ani, timp în care întărește armata și duce negocieri secrete cu Antanta (Marea Britanie și Rusia).

În 14 septembrie 1916, Regele Ferdinand I convoacă Consiliul de Coroană și supune la vot intrarea României în război de partea Antantei. Imediat este exclus din Casa de Hohenzollern, iar la reședința din Sigmaringen, steagul casei este abordat în bernă. Primele luni de război duc la înaintarea armetei Române în Transilvania, dar mai apoi printr-o contraofensivă puternică a armatelor Puterilor Centrale, dublată de intrarea în război a Bulgariei, de partea Puterilor Centrale, România, pierde dezastros mai multe bătălii, fiind ocupat chiar Bucureștiul de către Puterile Centrale. În urma pierderii capitalei și în condițiile izbucnirii Revoluției Bolșevice, respectiv retragerea Rusiei din Război, România va încheia mai întâi un armistițiu, la Focșani, în 26 noiembrie 1917, iar mai apoi o pace sperată cu Puterile Centrale, Pacea de la Buftea București în 7 mai 1918. Ca urmare a cursului marelui război, Puterile Centrale, suferă mai multe înfrângeri, România intrând din nou în război și alungând armata prusacă și austro ungară de pe teritoriul României, în urma unor sângeroase bătălii, iar Ferdinand I va intra triumfător în București.

România, sub domnia lui Ferdinand I, va ajunge la apogeul său teritoriul, unindu-se cu Regatul României atât Basarabia, Bucovina cât și Transilvania, fiind supranumită România “dodoloață”. Ferdinand I va fi supranumit Ferdinand I Întregitorul, fiind încoronat în 15 octombrie 1922, la Alba Iulia ca și Regele al României.

Regele Ferdinand I se va stinge, în urma unui cancer de colon, la Castelul Peleș, fiind succedat la tron, de nepotul său Mihai, fiul lui Principelui Carol, care renunțase la tron, fugind la Paris cu amanta sa Elena Lupescu.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.