În Rusia, execuția lui Feodor Dostoievski este oprită în ultimul moment
Feodor Mihailovici Dostoievski (11 noiembrie 1821 SV 30 octombrie – 9 februarie 1881, SV 28 ianuarie), este un scriitor rus, considerat unul dintre cei mai importanți autori ruși ai tutror timpurilor.
In 23 aprilie 1849, este arestat, ca parte a Cercului Petrashevsky (grup progresist literar și liberal utopist) și este condamnat la moarte, pentru activități împotriva statului, revoluțiile din Europa din 1848 fiind privite cu multa neliniște de către țarul Nicolae I.
La 23 decembrie 1849, condamnații sunt duși în Piața Semionovski, iar trei dintre ei sunt legați de stâlpi în fața plutonului. Dostoievski se află chiar în grupul care ar fi urmat să fie executat imediat după cei trei și asistă la întreg spectacolul. Chiar în ultimul moment un ordin al țarului a întrerupt execuția, iar pedeapsa a fost comutată la muncă silnică în Siberia și serviciu militar pe perioadă nedeterminată. Grigoriev, unul din cei care fuseseră așezați în fața plutonului, nu a rezistat presiunii psihologice și a înnebunit. Exeută 5 ani de muncă în Siberia. După eliberare, în 1854, Dostoievski, va fi obligat să execute serviciu militar într-un regiment din Siberia. Profund marcat de simulacrul execuției dar și de condițiile grele de viață din colonia penitenciara din Siberia, va suferi de atacuri de epilepsie și reumatism. După terminarea serviciului militar se dedică scrisului și jurnalismului și călătorește de mai multe ori în Europa. Ispășirea pedepsei a însemnat însă pentru scriitor și o revelație în plan spiritual, o redescoperire a ortodoxismului, întreaga experiență având o profundă influență asupra operei scriitorului, care spre sfârșitul vieții dezvoltă o orientare conservatoare, naționalist-ortodoxă și pro-țaristă.