In SUA, este fondata Societatea Americana pentru Prevenirea Cruzimii impotriva Animalelor
Societatea Americana pentru Prevenirea Cruzimii impotriva Animalelor este fondata pe 10 aprilie 1866 la New York la initiativa filantropului si diplomatului Henry Bergh.
Bergh a servit in timpul mandatului de presedinte al lui Abraham Lincoln ca diplomat al SUA la curtea tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. In aceasta perioada este ingrozit de modul bestial in care caii de munca sunt batuti. In drumul sau de intoarcere spre SUA, in iunie 1865 face o vizita la Societatea Regala pentru Prevenirea Cruzimii impotriva Animalelor din Londra, fiind hotarat sa asigure o legislatie asemanatoare si in SUA si mai mult, sa faciliteze arestarea si sanctiunile penale pentru cei care maltrateaza animalele.
Intors la New York el devine o voce pentru “acesti slujitori muti ai omenirii” si le pledeaza cauza pe 8 februarie 1866 la o intalnire la Clinton Hall. Sustine ca protejarea animalelor este o problema care trece de liniile de partid si de clasa, fiind “o chestiune de pura constiinta”, “o chestiune morala in toate aspectele sale”. Discursul sau va motiva o serie de demnitari sa semneze “Declaratia drepturilor animalelor”.
Ororile relatate de Bergh privind tratamentul brutal al animalelor conving legiuitorii statului New York sa voteze pentru infiintarea Societatii Americane pentru Prevenirea Cruzimii impotriva Animalelor(ASPCA) la data de 10 aprilie 1866. Noua zile mai tarziu apare si prima lege eficienta impotriva cruzimii fata de animale, adoptata in SUA, permitand astfel ASPCA sa investigheze plangerile de cruzime fata de animale si sa opereze arestari.
Bergh a fost un reformator activ implicat in actiunile pe care le propunea. El a devenit o imagine prezenta pe strazile si in salile de judecata din new York. Inspecta in mod regulat abatoarele, colabora cu politia pentru a stopa bataile cu animale, tinea prelegeri educative in scoli.
In 1867 ASPCA va infiinta si opera prima ambulanta destinata cailor. ASPCA a devenit rapid un model preluat de mai mult de 25 de organizatii din Statele Unite si Canada.
Pana la moartea lui Bergh in 1888, 37 din cele 38 de state ale Uniunii au adoptat legi anti-cruzime fata de animale. Actiunile lui Bergh si salvarile dramatice ale cailor si animalelor maltratate pe care le-a coordonat au servit ca model pentru cei care militau pentru protectia copiiilor impotriva abuzurilor, fondandu-se astfel si Societatea pentru Prevenirea Cruzimii impotriva Copiilor, societate in care Bergh a ocupat functia de vicepresedinte.