În SUA începe Războiului de secesiune (Războiul Civil American)

Războiul Civil American, numit și Războiul de secesiune,in engleza War of Secession, sau Razboiul dintre state, sau Razboiul dintre Nord si Sud a, a fost un conflict politic și militar, care a durat patru ani (1861–1865), dintre Uniunea sau Statele din Nord ale Statelor Unite ale Americii și Statele din Sud, mai întăi șapte, iar mai apoi unsprezece state, care s-au desprins pe rând din structura SUA, între 1860–1861, alcătuind o nouă entitatea statală federală, numită Statele Confederate ale Americii. În urma alegerii candidatului republican Abraham Lincoln (12 februarie 1809 – 15 aprilie 1865), ca Președinte al SUA, care militase pentru limitarea sclaviei la statele federale în care exista, mai multe state din sud au decis desprinderea și formarea unei noi entități statale. Atât administrația aflată la finalul mandatului, cea a președintelui James Buchanan, cât și cea nouă, a președintelui ales, Abraham Lincoln, au respins secesiunea, privind-o ca pe un act de rebeliune.

Ostilitățile au început la 12 aprilie 1861, când forțele confederate au atacat postul militar federal de la Fort Sumter, din Carolina de Sud. Lincoln a răspuns chemând o armată de voluntari din fiecare stat și ordonând mobilizarea generală, ceea ce a condus la declararea secesiunii a încă patru state sclavagiste din Sud. Ambele părți și-au constituit armate de război, iar Uniunea a preluat controlul statelor de graniță încă din prima perioadă a războiului și a efectuat o severă și eficientă blocadă navală de-a lungul întregului conflict.

Războiul va fi castigat de Uniune, fiind însă cel mai sângeros din istoria Statelor Unite(655 000 de morti, față de aproximativ 110 000 morți în Primul Razboi Mondial și 290 000 morți în Al Doilea Război Mondial) și foarte probabil cel mai important război ideologic și identitar, pentru că dacă Războiul de Independență American(1776-1783) a dus la formarea Statelor Unite, Războiul Civil American(1861-1865) a determinat, printre altele și principiile ideologice după care națiunea acestui nou stat se va ghida.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.