In SUA, la Washington DC, Presedinte SUA Harry Truman semneaza Planul Marshall, prin care se acorda un ajutor financiar de miliarde de $ nerambursabil pentru 16 tari europene afectate de cel de al doilea Razboi Mondial
Ajutorul acordat de Planul Marshall a fost impartit intre statele participante tinandu-se cont de mai multe considerente. Numarul de locuitori, capacitatea industriala, opinia predominanta fiind ca resuscitarea fostelor puteri industriale este esentiala pentru renasterea Europei; de asemenea natiunile aliate au fost rasplatite, dar s-au bucurat de ajutor si cei care au fost de partea Axei sau care au ramas neutri. Initial, acest plan era destinat tuturor statelor europene, insa a fost respins de URSS și sateliții ei, care se temeau de creșterea influentei americane. Pentru administrarea Planului Marshall a fost infiintata Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica(OECD). Au mai fost si alte tari din lume dar si din Europa care nu au beneficiat de Planul Marshall. Spania lui Francisco Franco, de exemplu, care nu a participat in mod deschis in al doilea Razboi Mondial. Dupa razboi Spania a urmat o politica de auto-suficienta, fara succes. Pe masura ce razboiul rece escalada, SUA au reconsiderat Spania, mai ales datorita politicilor agresive anti-comuniste ale lui Franco. Spania a devenit un aliat de incredere al SUA, iar in urmatorul deceniu, cantitati considerabile de ajutor financiar american vor merge in Spania.
In ceea ce priveste Uniunea Sovietica, a incercat si acesta un Plan asemnator, Comecon, care insa nu a avut sanse de reusita, pentru ca eforturile sovieticilor de a gestiona propria lor recuperare dupa razboi au esuat.Vestul uniunii Sovietice a fost la fel de grav afectat de razboi ca si vestul Europei, doar estul a fost in mare parte neatins si s-a reusit o oarecare industrializare. Datorita platilor de reparatie cerute, sovieticii au primit insa aproape acceasi suma oferita de Planul Marshall celor 16 tari europene. Plati importante au suportat aliatii Axei, si cei care se aflau acum in sfera lor de influenta. Austria, Finlanda, Ungaria, Romania, si in special Germania de Est au fost obligate sa plateasca sume mari si sa livreze cantitati mari de provizii catre URSS. Ca rezultat, redresarea economica din Est, a fost cu mult mai lenta decat in Occident, rezultand economii deficitare si decalaje tot mai mari intre Estul si Vestul Europei. Romania, sub Guvernul Groza a fost nevoita sa refuze Planul Marsahll.
Intre 1948 – 1951, Europa Occidentala a beneficiat de urmatoarele sume(milioane $):
Regatul Unit- 3297, Franta -2296Germania – 1448, Italia si Trieste – 1204, Olanda – 1128, Belgia si Luxemburg – 777, Austria – 468, Danemarca – 385, Norvegia – 372, Grecia – 366, Suedia – 347, Elvetia – 250, Turcia – 137, Irlanda – 133, Portugalia – 70, Islanda – 43.