In Tara Romaneasca, Tudor Vladimirescu, incheie o intelegere cu marii boieri sa ridice poporul la lupta, pornind astfel Revolutia de la 1821

Revolutia de la 1821 a fost o miscare sociala, care a fost determinata de cauze nationale, economice si sociale. Revolutia a fost expresia nemultumirilor acumulate impotrivsa domniilor fanariote si a ingerintei Imperiului Otoman in probleme principatelor romane, incadrandu-se in tiparul miscarilor de eliberare nationala a popoarelor din Imperiul Otoman.

Revolutia a fost condusa de catre slugerul Tudor Vladimirescu ( 1780, Vladimiri – 7 iunie 1821 Targoviste). In 23 ianuarie, incepe Revolutia, prin adunarea la Pades, unde este lansata Proclamatia de la Pades si o scrisoare numita Cererile norodului Romanesc, adresata Inaltei Porti. Adunarea de la Pades, a fost convocata de catre Tudor Vladimirescu, care incheiase o intelegere, in 18 ianuarie 1821, cu marii boieri Grigore Brancoveanu, Grigore Ghica si Barbu Vacarescu, membri ai Comitetului de Obladuire, si ai Eteriei, prin care boierii ii fagaduiesc slugerului, sa–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la lupta.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.