În timpul celui de al Doilea Război Mondial, începe Bătălia pentru Anglia; atacul aviației germane asupra Angliei

Bătălia pentru Anglia sau Bătălia pentru Marea Britanie sau în germană Luftschlacht um England, a fost o bătălie aeriană de lungă durată, din cel de al Doilea Razboi Mondial, care a constat în atacul aviației germane asupra Marii Britanii, în vederea pregătirii unei invazii germane a Marii Britanii. Atacul a început în 10 iulie 1940 și a durat până în 31 octombrie 1940. Aviația germană (Luftwaff) a fost înfrântă de către Aviația Regală Britanică (Royal Air Force). Bătălia pentru Anglia, trebuia să asigure supremația Germaniei asupra Canalului Mânecii, în vederea începerii Operațiunii Sea Lion (Unternehmen Seelöwe), care viza ocuparea Angliei de către trupele germane. În urma bătăliei, aviația germană a pierdut un număr de 1977 avioane, iar aviația engleză a pierdut 1744 avioane.

 

Eșecul de a distruge apărarea aeriană a Marii Britanii și de a forța un armistițiu sau chiar capitularea Marii Britanii este considerată drept prima înfrângere majoră a Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial și un punct de cotitură în desfășurarea întregului conflict.

 

Bătălia pentru Anglia sau Bătălia pentru Marea Britanie își ia numele dintr-un discurs al lui Winston Churchill din Camera Comunelor din 18 iunie 1940: “Ceea ce a numit generalul Weygand, Bătălia pentru Franța, s-a încheiat. Bătălia pentru Marea Britanie este pe cale să înceapă.”

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.