In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, incepe Masacrul de la Odessa, fiind ucisi aproximtiv 30.000 de evrei de catre armata romana

Masacrul de la Odessa a fost un pogrom al populatiei evreiesti din Transninstria, organizat si executat de catre Armata Romana, ca un raspuns la atentatul cu bomba, din 22 octombrie 1941, asupra comandamentului romanesc din Odessa. In urma atentatului, executat de catre partizanii sovietici, au fost ucisi 16 ofiteri romani, inclusiv comandantul militar al orasului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldati si subofiteri, mai multi civili si 4 ofiteri germani de marina.

In urma atentatului, Ion Antonescu a ordonat generalului Iosif Iacobici, seful Marelui Stat Major si comandant al Armatei a IV-a Romane „sa ia masuri drastice de pedepsire”. In aceasi noapte generalul Iosif Iacobici, a raportat: „Ca represalii si pentru a da un exemplu populatiei, s-au luat masuri pentru a spanzura in pietele publice un numar de evrei si comunisti suspecti”. Masacrul a inceput in 22 noiembrie seara si a continuat pana in 24 noiembrie 1941. In total se presupune ca au fost executati prin impuscare si spanzurare un numar de 25.000-30.000 evrei.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.