In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, incepe revolta din Ghetoul din Varsovia

Ghetoul din Varsovia a fost o zona in cadrul Orasului Varsovia, creata dupa ocuparea Poloniei de catre Germania, izolata de restul orasului cu un zid si pazita de catre SS, in care au fost concentrati toti evreii din oras si din imprejurimi. Heinrich Himmler anuntase ca ghetoul va fi eliberat total de rezidenti in onoarea zilei de nastere a lui Hitler. Peste 1.000 de soldati S.S. intra cu tancuri si artilerie grea.

Desi circa 60.000 de evrei s-au ascuns in buncare, 1.000 de membri ZOB i-au intampinat pe nemti cu focuri de arma si bombe fabricate manual. Initial nemtii se retrag, insa se reintorc si, pe 24 aprilie, lanseaza un contraatac impotriva evreilor din Varsovia. Mii au fost ucisi, nemtii intrand sistematic in ghetou si aruncand in aer cladiri. ZOB continua sa lupte pana pe 8 mai, moment in care buncarul sefului lor cade in mana nemtilor.

Pana pe 16 mai gheotul este sub controlul nazistilor, iar deportarea in masa a evreilor, ultima, din Varsovia catre Treblinka a inceput. In timpul revoltei au murit cca. 300 de soldati germani, iar mii de evrei au fost ucisi. Cea mai mare a parte a celor care au supravietuit mor pana la finele razboiului in lagare de concentrare.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.