Începe Războiul Civil Englez

Războiul Civil Englez sau Marele Război Civil cum l-a numit Sir Walter Scott a constat într-o serie de conflicte armate și manevre politice dintre regaliști (“Cavaliers”) și susținători ai parlamentului (“Roundheads”) care a marcat perioada 1642-1651. Deși termenul singular este cel mai adesea folosit, istoricii împart conflictul în două sau trei războaie: primul razboi civil englez între 1642-1646, al doilea război civil englez între 1648 și 1649 și al treilea război civil între 1649 și 1651. Primele două razboaie au fost purtate între susținătorii regelui Carol I și susținătorii Parlamentului cel Lung iar al treilea, între sustinătorii regelui Carol al II (fiul lui Carol I) și susținătorii parlamentului rămas. Conflcitul nu s-a limitat doar la Anglia, el a implicat și Țara Galilor dar și Scoția și Irlanda, motiv pentru care mai este numit și Războiul celor Trei Regate. Spre deosebire însă de alte războaie civile din Anglia, care s-au concentrat pe persoana care trebuie să domnească, de data aceasta conflictul a pornit de la modul în care trebuiau guvernate regatele Angliei, Scoției și Irlandei.

Cauzele care au dus la război au fost diverse. Pe scurt, cauzele au fost în primul rând, de ordin religios. Carol I s-a căsătorit cu o catolică deși era anglican. În plus, i-a permis soției sale să își practice religia la Curte. A ridicat restricțiile catolicilor care refuzau convertirea la anglicanism. A încercat introducerea unor noi cărți de rugăciuni în Scoția. A adus modificări bisericilor, făcându-le mai luminoase și colorate, lucru care i-a speriat pe anglicanii care vedeau în acest gest o apropirere față de catolicism. Foarte religios, Carol I credea că are dreptul divin de a conduce, motiv pentru nu era de acord cu faptul că Parlamentul ar trebui să atât de multă influență în modul în care națiunea era guvernată. În al doilea rând, de ordin economic. Carol I a încercat să lupte împotriva pirateriei și mai ales împotriva piraților de pe Coasta Berberă. Însă în ciuda “taxei pe nave” (Ship Money), campania sa împotriva pirateriei nu a fost încununată de succesul scontat. Intrând în conflcit cu Parlamentul, rebelii au susținut că regele nu respecta drepturile poporului englez. Forțarea și impunerea unor taxe suplimentare, fără acordul Parlamentului, aveau să îl coste într-un final, nu doar coroana ci și viața.

Războiul a debutat pe 22 august 1642, când Carol I și-a ridicat stindardul la Nottingham declarând oficial război rebelilor. Cu toate acestea ambele tabere au sperat fie că războiul putea fi evitat, fie că o bătălie decisivă va pune capăt problemei. Ambele tabere s-au înșelat. Războiul s-a încheiat cu victoria parlamentarilor în bătălia de la Worcester, la 3 septembrie 1651.

Deznodământul războiului a dus într-o primă etapă la judecarea și execuția lui Carol I în 1649 și exilul fiului său Carol al II-lea, într-o a doua etapă la înlocuirea monarhiei engleze cu Commonwealthul Angliei între 1649 și 1653 și mai apoi Protectoratul sub conducerea lui Oliver Cromwell în 1653 și 1658, și ulterior a fiului său Richard între 1658 și 1659. În Anglia, monopolul Bisericii Anglicane asupra cultului creștin a luat sfârșit în timp ce în Irlanda a fost consolidată ascensiunea protestantă. Din punct de vedere constituțional, războaiele civile au stabilit precedentul prin care un monarh englez nu poate guverna fără consimțământul Parlemantului, deși ideea unui Parlament ca putere conducătoare a Angliei a fost stabilită legal ceva mai târziu, în timpul revoluției glorioase în 1688.

Surse:

ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Civil_Englez

historyonthenet.com/english-civil-war-timeline

britpolitics.co.uk/causes-of-the-civil-war

getrevising.co.uk/grids/the_english_civil_war_2

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.