Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, este executat de către nobilimea maghiară
În data de 16 martier 1457, Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, este executat de către nobilimea maghiară(familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei), revenită la putere după moartea regentului Ungariei, Iancu de Hunedoara.
Ladislau de Hunedoara, sau Ladislau Huniade, s-a născut în anul 1433 și a încetat din viață la 16 martie 1457. A fost un om de stat maghiar de origine română, Ban al Croației și Dalmației, fiul cel mai mare al Voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara și fratele lui Matia Corvin. A fost acuzat de Regele Ladislau al V-lea (Ladislau Postumul) al Ungariei de complot împotriva sa și decapitat fără judecată.
Fiul cel mic al lui Iancu, Matei, încă un copil, a fost și el, datorită intrigilor, curând aruncat în închisoare. Apoi a început războiul civil. Adolescentul rege a fugit în Boemia, luând pe Matei cu el. Erzsébet Szilágyi, văduva lui Ioan de Hunedoara, a organizat armatele fidele soțului său și a reușit să pună capăt războiului civil, învingând armatele marii nobilimi. Regele Ladislau Postumul moare în condiții suspecte în Cetatea din Praga, iar mai mulți dintre cei ce-l determinaseră să-l condamne pe Ladislau de Hunedoara au fost uciși din ordinul Elisabetei sau al lui Mihai Szilágyi. Dieta Națională a fost reunită la Buda să aleagă noul rege. În prezența armatelor lui Hunyadi, cantonate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege Matei, în vârstă de 18 ani, care trebuia să fie răscumparat și adus de la Praga. Matia Corvinul a devenit unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei.