Pe insula São Tomé, moare doborât de malarie corsarul olandez Cornelis Corneliszoon Jol, unul dintre amiralii Companiei Olandeze a Indiilor de Vest

Cornelis Corneliszoon Jol, numit și Houtebeen (Picior de lemn) a fost unul dintre amiralii Companiei Olandeze a Indiilor de Vest în timpul războiului de optzeci de ani dintre Spania și Olanda. A participat la raidul de lângă Cabañas alături de Jacob Hendrikszoon Lucifer și a fost activ în Caraibe între anii 1630 și 1640. S-a alăturat Companiei în 1626 și a urcat rapid până la rangul de amiral, fiind un comandant foarte popular în rândul olandezilor, cronicarii contemporani, caracterizându-l drept curajos și prudent, integru, hotărât și tenace.

Jol a traversat Oceanul Atlantic de nouă ori pentru a ataca coloniile spaniole și portugheze de-a lungul coastei Braziliei și din Caraibe. În timpul uneia dintre aceste călătorii a cucerit insula Fernando de Noronha de pe coasta Braziliei, care a rămas parte a Braziliei olandeze până în 1654 sub numele de Pavonia. În 1635 este capturat de corsarii din Dunkerque, aflați în slujba Spaniei, dar este eliberat după 6 luni. În 1638, în timp ce încerca să captureze o flotă de comori a Spaniei se angajează în luptă cu nava amiralului spaniol Don Carlos de Ibarra, în largul coastei Cubei. Invidiat de restul căpitanilor din subordine pentru că fusese promovat amiral înaintea lor, Jol este lăsat singur în luptă și nu reușește să captureze nici o navă. În mod eronat, în Spania este anunțată moartea lui în timpul confruntării.

În 1639, comandă însă o escadră de șapte nave în Bătălia de la Downs sub comanda amiralului Maarten Tromp, în urmă căreia Olanda reușește o victorie clară împotriva Spaniei.

În 1640, vânează din nou flota de comori a Spaniei din Havana, însă flota este surprinsă de un uragan și patru dintre navele suntt distruse. Tot în 1640 pornește din Brazilia spre coasta Africii, unde cucerește orașul Luanda și insula portugheză São Tomé, unde lovit de malarie, moare pe 31 octombrie 1641.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Jol

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.