Pierre le Grand rămâne în istoria pirateriei după ce reușește să captureze nava viceamiral a unei flote cu comori a Spaniei

Despre Pierre le Grand avem informații doar dintr-o singură sursă, lucrarea lui Alexandre Exquemelin, “Buccaneers of America”, motiv pentru care unii istorici se îndoiesc că ar fi existat cu adevărat vreodată. În orice caz, conform relatărilor lui Exquemelin, Pierre le Grand a fost un bucanier francez din secolul al XVII-lea, care s-a născut la Dieppe, în Franța. Alte detalii despre viața sa, înainte de sosirea în Tortuga, nu sunt cunoscute. De altfel, el rămâne în istoria pirateriei, doar datorită atacului său asupra unui galion spaniol, în apropiere de Hispaniola deși locul exact al atacului este incert. Conducător al unui mic echipaj, format din 28 de bărbați la bordul unei mici nave, Pierre se afla în căutarea unor nave spaniole, bune de jefuit. După mai multe luni lipsite de succes, au zărit o corabie spaniolă, rămasă în urma unei flote cu comori. Echipajul a vota în favoarea urmăririi acesteia, și la scurt timp după apus, au reușit să tragă barca cu vâsle alături de pradă fără a fi văzuți.

Deși numele său era bine cunoscut în frăție, Pierre le Grand nu era un pirat de succes. Ani de zile fusese urmărit de ghinion, fiind înfrânt în confruntări de nave mult mai mici decât ale lui, și alegându-se în general doar de mărunțișuri. Numele lui – le Grand – devenise o glumă printre ceilalți căpitani de pirați, astfel că pentru a spăla rușinea în care se afundase, Pierre era pragătit pentru orice nebunie care i-ar fi putut aduce avere și respect. Chiar și să atace o navă de război spaniolă cu o barcă cu vâsle și o mâna de oameni.

Legenda spune că Pierre a ordonat chirurgului echipajului să taie o gaură în propria ambarcațiune și să o scufunde pentru a-i forța astfel pe oameni să lupte și mai aprig, până la moarte, nemaiavând posibilitatea de retragere. După aceasta, pirații s-au cățărat pe galion, înarmați cu săbii și pistoale, reușind să îi surprindă pe spanioli, în timp ce mare parte din aceștia jucau cărți în cabina căpitanului. Oamenii lui Pierre au reușit cu ușurință să ia și camera de arme, omorând gărzile spaniole și împiedicând astfel restul echipajului spaniol să se înarmeze pentru a se putea apăra. Spaniolii nu avut încotro și au trebui să se predea.

Pierre le Grand i-a forțat pe câțiva dintre marinarii spanioli să intre în serviciul său, iar pe restul i-a debarcat pe uscat, probabil pe Hispaniola, plecând mai apoi spre Franța. Prada de pe nava viceamiral a flotei de comori spaniole se pare că a fost suficient de bogată încât să îi permită să se retragă din această afacere riscantă. Dispare din istorie, deși există unele indicii că ar fi emigrat în Canada, sosind la Montreal în 1653, conform registrelor de imigrare.

Succesul său va fi însă o sursă de inspirație pentru mai mulți vănători sau plantatori din Tortuga, care au decis să îi urmeze exemplul, abandonându-și slujbele și cumpărându-și ambarcațiuni mici cu care să se aventureze în acțiuni de piraterie. În scurt timp, Tortuga a ajuns o insulă a piraților, punând mari probleme Spaniei, care va porni o expediție împotriva lor.

Surse:

Buccaneers of America by J. Esquemeling, chapter IV, The Exploits of Pierre Le Grand, Frederick A Stokes Company, New York, 1914, pages 34-39

en.wikipedia.org/wiki/Pierre_le_Grand_(pirate)

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.