În Romania, la Tămădău, are loc Înscenarea de la Tămădău, când lideri ai PNȚ sunt arestați de securitate sub acuzația de trădare de țară, în momentul în care încercau să se îmbarce într-un avion
Înscenarea de la Tămădău a fost un plan al Partidului Comunist Român, pus în aplicare prin Ministerul de Interne, respectiv prin Teohari Georgescu (șeful securității), în scopul dizolvării PNȚ și arestării liderilor acestuia; ulterior folosită ca pretext pentru lichidarea întregii opoziții democratice din România.
Începând cu 1944, Partidul Comunist Român, a urmărit lichidarea tuturor partidelor politice, a monarhiei și acapararea totală a puterii în Romania. În 1946, alegerile parlamentare au fost falsificate în mod grosolan de către PCR. Se estimează că în fapt PCR și steliții săi nu au câștigat mai mult de 48% din voturile exprimate, iar PNȚ ar fi câștigat, în mod real, o majoritate care i-ar fi permis să formeze singur guvernul. PNȚ a protestat vehement față de falsificarea alegerilor, cerând Majestății Sale Regelui Mihai I, să nu recunoască alegerile și să nu participe la deschiderea noului Parlament.
În dimineața zilei de 14 iulie 1947, la ora 6.30 un grup de lideri ai PNȚ, au fost surprinși de către trupele de securitate, pe un câmp lângă localitatea Tămădău (la 46 de km de București), când încercau să se îmbarce în două avioane IAR-39, pentru a părăsi România. Grupul era alcătuit din: Ion Mihalache, vicepreședinte PNȚ, cu soția, Nicolae Penescu, secretar general PNȚ, cu soția, Nicolae Carandino, directorul ziarului Dreptatea, cu soția, Ilie Lazăr, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea.
Planul fugii în occident a fost pus la punct începând cu 6 iulie, când diplomatul Grigore Gafencu, stabilit în Elveția, încă din timpul războiului, îi comunică lui Iuliu Maniu, Președinte al PNȚ, prin fiul fruntașului tărănist Emil Hațeganu, posibilitatea părăsirii României cu două avioane. Iuliu Maniu, decide ca mai multi lideri ai PNȚ să plece în străinătate pentru a informa occidentul asupra situației din țară. Iuliu Maniu, decide să nu participe, considerându-se prea bătrân. Cele două avioane urmau să ajungă mai întâi la Istanbul, mai apoi Elvetia, după aceea Franța, iar de acolo în Marea Britanie. Destinația finală a misiunii a fost Marea Britanie, deoarece Iuliu Maniu considera că Winston Churchill ar putea sprijini România.
Securitatea a aflat de planul părăsirii țării, dar i-a lăsat pe liderii PNȚ să își continue demersurile. În fapt chiar unul dintre piloții care trebuia să îi preia pe liderii PNȚ era membru al securității, ca de altfel și doi dintre șoferii implicați în sprijinirea fugii(conform relatării D-nei Lia Lazăr Gherasim, fiica lui Ilie Lazăr), șoferi care ulterior, l-au anchetat pe Ilie Lazăr, dupa arestarea sa.
Arestarea grupului de lideri PNȚ, în înscenarea de la Tămadău, de către forțele de securitate, a dus pe de o parte la arestarea imediată a lui Iuliu Maniu(care este luat din sanatoriul Dr. Ion Jovin și închis în secret la Malmison) și a constituit ”motivul” pentru care tuturor deputaților PNȚ li s-a ridicat imunitatea parlamentară în 19 iulie 1947, urmată de arestarea tuturor liderilor PNȚ și interzicerea ziarului Dreptatea. În 30 iulie 1947, PNȚ este dizolvat printr-un jurnal al Consiliului de Miniștrii, publicat în Monitorul Oficial.
Maniu și Mihalache, liderii PNȚ și creatorii României Mari, prin actul din 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia, mor în închisorile comuniste, fiind aruncați la groapa comună.