S-a nascut Anna Sewell, scriitoare britanica (Black Beauty)

Anna Sewell s-a nascut pe 30 martie 1820 si a decedat pe 25 aprilie 1878. A fost o scriitoare engleza, cunoscuta mai ales ca autor al romanului clasic Black Beauty. Anna Sewell s-a nascut in Great Yarmouth, Norfolk, Anglia intr-o familie Quaker. Tatal ei a fost Isaac Sewell (1793-1879), si mama ei, Maria Sewell Wright (1798 – 1884) a fost o autoare de succes de carti pentru copii.

Anna Sewell a avut un frate mai mic numit Philip Sewell (1822-1906) care a lucrat ca inginer de constructii in Europa, construind cai ferate in Spania si in alte parti, inainte de revenirea in Norfolk unde a devenit bancher.

Anna Sewell a fost in mare masura educata la domiciliu, intr-un regim puternic influentat de convingerile mamei sale religioase si educationale. Cand Anna avea 12 ani familia se muta in Stoke Newington, iar ea frecventeaza cursurile scoalare pentru prima data. Doi ani mai tarziu aluneca, in timp ce mergea pe jos de la scoala spre casa si se raneste grav la ambele glezne. In 1836 tatal ei incepe sa lucreze in Brighton in speranta ca intreaga clima a zonei o va ajuta sa isi revina. In ciuda acestui fapt, impreuna cu tratamentele medicale gresite, autoarea ramane schioapa pentru tot restul vietii.

In timp ce incerca sa isi refaca sanatatea in statiuni europene, Sewell intalneste diferiti scriitori, artisti si filosofi.
Black Beauty a fost scrisa intre 1871 – 1877, dupa ce s-au mutat la Old Catton. Ea a dictat textul cartii mamei sale.
Pe 24 noiembrie 1877, Sewell vinde romanul catre editura Jarrolds pentru 40£ . Sewell a murit de hepatita sau ftizie, la 25 aprilie 1878, la cinci luni dupa ce cartea ei a fost publicata.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.