S-a nascut Arta Florescu, soprana romanca
Arta Florescu s-a nascut pe 10 martie 1921 in Bucuresti si a decedat pe 6 iulie 1998 in Bucuresti. A fost o cantareata si profesoara de canto din Romania.
Studiaza la Conservatorul din Bucuresti, între 1939 si 1942, cu Elena Saghin (canto), Ioan D. Chirescu, Constantin Brailoiu, Mihail Jora sau M. Vulpescu, la Geneva cu Anna Maria Guglielmetti (1946) si la Viena cu Kurt Nasor, Balzer si Josef Krips (1947). A debutat la Radio cu un program de lieduri de Henri Duparc, Robert Schumann si Alfred Alessandrescu, în 1939, la Ateneul Român, acompaniata la pian de Nicolae Radulescu, cu pagini de H. Wolf, Duparc, Ernest Chausson, Richard Strauss, J. Marx, R. Hahn, Igor Stravinski, George Enescu, în 1941. Au urmat debuturile în oratoriu, sub bagheta dirijorului Ionel Perlea, cu Stabat Mater, de G. Clari, la Ateneu, în 29 martie 1942 si în opera cu Lucia di Lammermoor, de Gaetano Donizetti, sub conducerea lui Jean Bobescu, la 5 decembrie 1942, la Opera Româna. A activat ca solista la Societatea Corala „România” din Bucuresti (1937 – 1942), solista (1942 – 1945) si prim solista (1945 – 1968) la Opera Româna din capitala, conferentiar, profesor si sef al Catedrei de Canto de la Conservatorul din Bucuresti, între 1950 – 1980, si profesor invitat la Opera din Istanbul (1976). A interpretat de-a lungul carierei solistice peste 70 de roluri, în Lucia di Lammermoor, de G. Donizetti, Rapirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, Ifigenia în Aulida, de Christoph Willibald Gluck, Wilhelm Tell, de Gioachino Rossini, Trubadurul, Traviata, Aida, Rigoletto, Forta destinului, Don Carlos, Othello, de Giuseppe Verdi s.a.
A cântat pe scenele teatrelor „Balsoi” din Moscova, „Staatsoper” din Berlin, «Royal de La Monnaie» din Bruxelles, „Municipal” din Rio de Janeiro, „Staatsoper” din Leipzig, «Champs Élysées» din Paris, „Kirov” din Sankt-Petersburg etc. A întreprins zeci de turnee artistice în Franta, Japonia, Austria, Ungaria, U.R.S.S., Polonia, Cehoslovacia, Italia, Anglia, Bulgaria, China, Brazilia, Germania, Belgia, Israel, Iugoslavia, Elvetia, Albania, Turcia. «Cântareata cu largi disponibilitati vocale în toate genurile si formele muzicale, nu a cunoscut granite între creatia clasica si contemporana, între muzica universala si muzica româneasca, între opera si opereta, între lied si oratoriu. Dispunând de un fizic exceptional, de o inteligenta scenica particulara, de o probitate profesionala exemplara, Arta Florescu a realizat eroine de neuitat în teatrul liric românesc: „Maresala” din Cavalerul rozelor, „Desdemona” din Otello, „Margareta” din Faust, „Nedda” din Paiate, „Musetta” din Boema, „Violeta” din Traviata, „Contesa” din Nunta lui Figaro, „Eva” din Maestrii cântareti, „Tosca”, „Cio-Cio-San” din Madam Butterfly» (Viorel Cosma).
A format noi talente ca Eugenia Moldoveanu, Cleopatra Melidoneanu, Lucia Tibuleac, Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Maria Slatinaru-Nistor, Bianca Ionescu etc.