S-a nascut Bartolomeu Valeriu Anania, poet, dramaturg si prozator
Cronologie
1921 – 18 martie: in localitatea Glavile, judetul Valcea, se naste Valeriu Anania, fiul lui Vasile si al Anei, nascuta Margaritarescu.
1927-1933 – urmeaza scoala primara in comuna natala.
1933-1941 – este elev al Seminarului Central din Bucuresti.
– in clasa a doua de seminar, are loc intalnirea cu Anton Holban, profesor de limba romana, in care va gasi sprijinul si indrumarea necesare pentru formarea viitorului scriitor si om de cultura.
1935 – debuteaza, poetic, cu versurile Pamant si cer, in revista teologica “Ortodoxia“. Va colabora, in decursul vremii, la alte reviste de teologie: “Biserica Ortodoxa Romana“, “Studii Teologice“, “Mitropolia Olteniei“/ Craiova, “Glasul Bisericii“, “Telegraful Roman“/ Sibiu, almanahul si revista “Credinta“/ Detroit, “Renasterea“/ Cluj-Napoca, “Vestitorul Ortodoxiei“, “Deisis“/ Regensburg, “Candela Moldovei“/ Iasi s.a.
1937 – debuteaza, publicistic, cu articolul Camaradul Anton, in revista “Vremea“. Mai tarziu, va colabora si la alte multe reviste de cultura: “Dacia rediviva“, “Convorbiri literare“, “Gazeta literara“, “Gandirea“, “Tribuna“, “Amfiteatru“, “Caiete critice“, “Ateneu“, “Albina“, “Luceafarul“, “Magazin istoric“, “Destin“/ Madrid, “Revista de istorie si teorie literara“, “Vatra“, “Steaua“. “Scara“ s.a.
1938 – 26 noiembrie: debuteaza, dramaturgic, cu scenariul radiofonic in versuri Jocul fulgilor, in regia lui Atanasie Mitric. Aceeasi piesa, adaptata pentru decor de Eugenia Brebenaru, e reprezentata pe scena Operei Romane in februarie 1939. Piesa nepublicata.
1939 – 11 mai: cu concursul lui Nicolae Iorga, o trupa de amatori ii joaca piesa in versuri La furcarie, pe scena Teatrului Ligii Culturale, in regia autorului. Piesa nepublicata.
1940 – martie: Teatrul “Studio National“ din Bucuresti ii reprezinta poemul dramatic Dochia, in regia lui Nicolae Kirilov. Piesa nepublicata.
1942 – 2 februarie: intra in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, primind numele Bartolomeu.
– 15 februarie: este hirotonit ierodiacon; in peregrinarile prin tara, va fi ierodiacon la Manastirile Polovragi si Baia de Aries.
– primavara: il cunoaste pe Tudor Arghezi, caruia ii va fi apropiat vreme de un sfert de secol.
1942-1943 – urmeaza cursuri de diferenta si isi ia bacalaureatul la Liceele “Dimitrie Cantemir“ si, respectiv, “Mihai Viteazul“.
1943 – iulie: la Sibiu, il cunoaste pe Victor Papilian.
1941-1948 – urmeaza studii superioare de Teologie la Bucuresti, Cluj si Sibiu; este absolvent al Academiei Teologice “Andreiane“ din Sibiu.
1945-1946 – studii incomplete de medicina la Sibiu si Cluj si de muzica instrumentala la Cluj. Aici, frecventeaza si participa activ la cenaclul literar al lui Victor Papilian, reactivat – dupa intoarcerea din pribegie a Universitatii clujene – in casa protopopului ortodox Florea Muresanu; il cunoaste pe dramaturgul Ion Luca, caruia ii va fi foarte apropiat intre anii 1951-1955, pe cand Ion Luca locuia la Vatra Dornei.
1946 – in Cluj, la o sezatoare literara, il asculta pe Gala Galaction – preotul Grigore Pisculescu -, pe care-l va reintalni ceva mai tarziu la Bucuresti.
– iunie: student al Universitatii din Cluj si presedinte al Centrului Studentesc “Petru Maior”, conduce greva studenteasca antirevizionista si anticomunista. Urmeaza un lung sir de arestari.
– este expulzat din Cluj.
1947 – iulie-decembrie: este staret al Manastirii Toplita.
– iarna: la Cluj, il cunoaste pe Lucian Blaga.
1948 – toamna: la Manastirea Bistrita valceana il cunoaste pe Patriarhul Justinian, caruia ii va fi colaborator apropiat timp de peste 25 de ani.
1948-1949 – ocupa functia de intendent al palatului patriarhal.
1949-1950 – este inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc.
1950-1951 – asistent al profesorului Teodor M. Popescu, la Catedra de Istorie Bisericeasca Universala din cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.
1951-1952 – este decan al Centrului de Indrumari Misionare si Sociale a clerului, la Curtea de Arges, unde preda cursuri de istorie bisericeasca si omiletica.
1952 – il cunoaste pe Vasile Voiculescu.
1952-1958 – este director al bibliotecii patriarhale.
1956 – 14 august: moare Victor Papilian.
1958 – este condamnat politic la 25 de ani de munca silnica, pentru “uneltire contra ordinei sociale“; inchis la Securitate, Jilava, Pitesti si Aiud; eliberat dupa sase ani si doua luni, in 1964, prin decret general de gratiere.
1962-1964 – in detentie, la Aiud, sub prohibitia hartiei si creionului, “scrie” pe creier si fixeaza in memorie piesele de teatru Steaua Zimbrului si Mesterul Manole, precum si numeroase poezii, toate insumand peste zece mii de versuri.
1963 – 26 aprilie: moare Vasile Voiculescu.
1964-1965 – este numit, din nou, director al bibliotecii patriarhale.
1965-1976 – functioneaza, in cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Romane din America si Canada, ca secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Cancelariei eparhiale, director al Departamentului Publicatiilor, reprezentant al relatiilor interbisericesti. Este membru in doua comisii ale Conferintei Permanente a Episcopilor Ortodocsi din America de Nord si de Sud: Comisia Ecumenica si Comisia de Studii si Proiecte. Sustine conferinte in Detroit, Chicago, Windsor si Honolulu. Redactor al revistei si almanahului Credinta si al casetei de literatura Noi.
1966 – debuteaza, editorial, cu poemul dramatic Miorita, Editura pentru Literatura, Bucuresti; volumul apare cu o Predoslovie de Tudor Arghezi.
1967 – 14 iulie: moare Tudor Arghezi.
– 29 octombrie: primeste harul preotiei, fiind hirotonit de episcopul Victorin al Americii; ceva mai tarziu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ii acorda rangul de arhimandrit. Ulterior, este distins – pe linie bisericeasca – cu “Crucea patriarhala“, “Ordinul Sfantului Mormant“ al Patriarhiei Ierusalimului, “Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel“ al Patriarhiei Antiohiei.
1967-1968 – Teatrul “Barbu Delavrancea“ din Bucuresti ii pune in scena poemul dramatic Miorita, regia si scenografia fiind semnate de Marietta Sadova, Mircea Marosin si Zoe Anghel-Stanca.
1968 – apare poemul dramatic in versuri Mesterul Manole, Editura pentru Literatura, Bucuresti.
1969 – ianuarie: poemul dramatic Miorita este transmis la Televiziunea Romana.
– 30 martie: la Teatrul “Al. Davila“ din Pitesti are loc premiera poemului dramatic Mesterul Manole, in regia Mariettei Sadova partitura muzicala e interpretata de Corul Madrigal. In turneu, piesa este jucata si pe scene dramatice din Polonia.
– poemul Mesterul Manole e jucat la Teatrul “Casandra“, de catre promotia clasei Ion Olteanu a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.
– poemul dramatic Du-te vreme, vino vreme! apare la Editura Tineretului, Bucuresti.
– este publicat volumul Paharelul cu nectar, fantezie dramatica in versuri, pentru copii, Editura Ion Creanga, Bucuresti.
– este membru in delegatia Bisericii Ortodoxe Romane care viziteaza Bisericile Vechi Orientale din Egipt, Etiopia si India.
1970 – aprilie: Teatrul “Al. Davila“ din Pitesti joaca poemul dramatic Miorita, in regia lui Constantin Dinischiotu.
1971 – volumul de versuri Geneze este publicat de Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti.
– apare poemul dramatic Steaua Zimbrului, Editura Eminescu, Bucuresti.
1972 – 30 ianuarie: moare dramaturgul Ion Luca.
– la Editura Cartea Romaneasca, ii apare volumul de teatru Poeme cu masti, editie definitiva.
1973-1974 – Teatrul Dramatic din Baia Mare ii pune in scena poemul dramatic Steaua Zimbrului.
1975 – noiembrie: poemul dramatic Steaua Zimbrului este transmis de Televiziunea Romana.
1976 – apare volumul File de acatist, versuri, colectia caietelor “Noi“, editie bibliofila, hors comerce, Detroit.
– se publica volumul Istorii agrippine, versuri, Cartea Romaneasca, Bucuresti.
1976-1982 – la Bucuresti, este directorul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.
1977 – 26 martie: moare Patriarhul Justinian Marina.
1978 – devine membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
1979 – la Editura Cartea Romaneasca, apare romanul Strainii din Kipukua.
1981 – editia a doua a volumului de versuri File de acatist, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.
1982 – la Editura Eminescu, in seria “Teatru comentat“, apare Greul pamantului, o pentalogie a mitului romanesc, in doua volume.
– premiul de dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru opera Greul pamanului.
– se pensioneaza si se retrage la Manastirea Varatec.
1983 – apare volumul de memorii Rotonda plopilor aprinsi, Cartea Romaneasca, Bucuresti.
1984 – volumul Anamneze, versuri, Editura Eminescu, Bucuresti.
1989 – Radiodifuziunea Romana ii inregistreaza amplul poem Imn Eminescului, dar cenzura interzice difuzarea, care va avea loc la 16 ianuarie 1990.
1990 – apare volumul de istorie si exegeza iconografica Cerurile Oltului. Scoliile arhimandritului Bartolomeu la imaginile fotografice ale lui Dumitru F. Dumitru, Editura Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu versiuni in limbile romana, franceza si engleza.
– la Cartea Romaneasca, apare volumul de nuvele si povestiri fantastice Amintirile peregrinului apter.
– 24 decembrie, ajunul Craciunului: incepe munca de revizuire in limba romana si de comentare a Bibliei, incepand cu textul Noului Testament, actiune extinsa ulterior asupra intregii Sfintei Scripturi, pe o perioada de unsprezece ani.
1991 – este ales presedinte de onoare al Fundatiei “Sf. Antim Ivireanul“ din Ramnicu-Valcea.
– refuza calitatea de “membru de onoare” al Academiei Romane.
– colaboreaza la Universitatea Radio cu patru prelegeri despre Poezia religioasa romana moderna.
1992 – ii este publicat volumul Pro memoria. Actiunea catolicismului in Romania interbelica, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.
– Imn Eminescului, poem in stil bizantin, este publicat la Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti.
1993 – 21 ianuarie: Colegiul Electoral Bisericesc il alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.
– 7 februarie: in Catedrala arhiepiscopala din Cluj-Napoca, este hirotonit si instalat arhiereu. Ca arhiepiscop al Clujului, va urmari si va lupta pentru dinamizarea activitatii pastorale a clerului si pentru diversificarea ei in functie de cerintele actuale ale societatii, pentru implicarea Bisericii in actiunile de asistenta sociala organizate, pentru refacerea legaturilor dintre Biserica si Cultura, pentru indrumarea expresa a tineretului – de la amvon si prin diverse intalniri -, pentru dezvoltarea relatiilor ecumenice practice prin pastrarea identitatii proprii.
– Noul Testament. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, apare la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.
– la aproape cinci decenii de la scriere, apare volumul de teatru Hotul de margaritare, parabola in patru acte, la Casa de Editura Dokia, Cluj-Napoca, jucata public pentru prima data in 1992 pe scena Teatrului din Turda. In anii urmatori, piesa se bucura de un succes deosebit, pe scenele din intreaga tara.
– i se acorda titlul de membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu“ din Cluj-Napoca.
– este ales presedinte de onoare al Fundatiei “N. Steinhardt“.
1995 – apare editia a doua a Noului Testament. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.
– volumul de eseuri teologice si culturale Din spumele marii. Pagini despre religie si cultura, apare, sub ingrijirea si cu postfata lui Sandu Frunza, la Editura Dacia, Cluj-Napoca.
– este publicat volumul de articole si studii Pledoarie pentru Biserica neamului, Editura Omniscop, Craiova editie ingrijita si postfatata de Sandu Frunza.
– editia a doua a volumului de memorialistica Rotonda plopilor aprinsi, Editura Florile dalbe, Bucuresti.
– la Salonul de Carte din Oradea, primeste premiul special pentru volumul Din spumele marii.
1996 – Cartea lui Iov. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.
– volumul de memorii Clujul universitar al generatiei 1946 in memoriile lui Valeriu Anania, e publicat la Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.
– apare editia a treia a volumului in versuri File de acatist, Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.
– primeste titlul de “Cetatean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca.
– este ales Senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
– la Salonul National de Carte din Cluj-Napoca, primeste premiul “Cartea anului”, pentru volumul Din spumele marii.
1997 – apare Pentateuhul sau Cele cinci carti ale lui Moise. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.
1998 – Cartea Psalmilor sau Psaltirea profetului si regelui David. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.
– Cantarea Cantarilor. Versiune revizuita, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.
– apare volumul Poeme alese, Editura Dacia, Cluj-Napoca, cu o prefata de Liviu Petrescu.
– editia a doua a volumului Cerurile Oltului, Editura Pro, Bucuresti.
– Editura Kálvin János a Bisericii Reformate din Ungaria publica, in editie bilingva romano-maghiara, Noul Testament, varianta Bartolomeu Valeriu Anania
1999 – Cartea Profetului Isaia. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.
– Cartea Profetului Ieremia. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.
– volumul de studii si conferinte Atitudini, Editura Arhidiecezana, Cluj-Napoca.
– editia a patra a poemului dramatic Miorita, Editura Dacia, Cluj-Napoca, cu o Predoslovie de Tudor Arghezi si Postfata de Liviu Petrescu.
– primeste marele premiu pentru poezie al Festivalului International de Poezie “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.
2000 – este publicat volumul Poezia Vechiului Testament: Cartea lui Iov, Psaltirea, Proverbele lui Solomon, Ecclesiastul, Cantarea Cantarilor, Plangerile lui Ieremia. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti.
– Cartea Profetului Iezechiel. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.
– Cartea Profetului Daniel si ale celor doisprezece profeti mici. Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Anastasia, Bucuresti.
– apare editia a doua a volumului de nuvele si povestiri fantastice Amintirile peregrinului apter, Editura Paralela 45, Cluj-Napoca.
– De dincolo de ape, pagini de jurnal si alte texte, Editura Dacia, Cluj-Napoca.
– primeste diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia.
– de la Presedintia Romaniei: medalia jubiliara “Mihai Eminescu”; Ordinul National pentru Merit in gradul de Mare Cruce.
2001 – 18 martie: este sarbatorit la implinirea a 80 de ani, moment marcat prin tiparirea volumului omagial Logos – editie ingrijita de arhid. Stefan Iloaie -, prin imprimarea CD-Rom-ului Arhiepiscopul – realizator: Radu Preda – si prin sustinerea unui spectacol aniversar pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca.
– apare Apocalipsa Sfantului Ioan. Traducere, introducere si note de Bartolomeu Valeriu Anania, Editura Paralela 45, Cluj-Napoca, cu ilustratii de Albrecht Dürer.
– editia a doua a piesei de teatru Hotul de margaritare, Editura Renasterea, Cluj-Napoca.
– la Editura Renasterea, apare volumul Bartolomeu Valeriu Anania. In honorem si lucrarea Introducere in citirea Sfintei Scripturi.
– in anul intai al mileniului trei este publicata Biblia sau Sfanta Scriptura, editie jubiliara a Sfantului Sinod, versiune diortosita dupa Septuaginta, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscopul Clujului, sprijinit pe numeroase alte osteneli. Lucrarea, tiparita deja in mai multe tiraje, se bucura de un interes cu totul deosebit din partea specialistilor, dar nu mai putin din partea credinciosilor, pentru noutatea de ordin teologic si filologic pe care o aduce fata de variantele romanesti precedente, pentru asezarea textului intr’o limba romana actuala si mai ales pentru utilitatea celor peste 8.000 de note subsidiare menite sa-i ofere cititorului cai de acces spre adevarul textului; in spatiul Ortodoxiei romanesti, Editia jubiliara a Bibliei este prima versiune adnotata. Activitatea de revizuire depusa de Arhiepiscopul Bartolomeu este evaluata de catre specialisti in intalnirile ocazionate de prezentarea lucrarii catre publicul din Bucuresti – la Patriarhie si Academia Romana -, la Ramnicu-Valcea, Bistrita, Oradea, Cluj-Napoca la Craiova, in 2003. In anul 2004, apare Biblia – editia jubiliara, in format electronic pe CD.
– Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca ii acorda titlul de “Doctor Honoris Causa”
– primeste titlul de “Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca
– primeste titlul de “Cetatean de onoare” din partea consiliilor locale Bistrita, Ramnicu-Valcea, Glavile/Valcea s.a.
– premiul pentru opera omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj.
2002 – este publicat volumul Apa cea vie a Ortodoxiei, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, ce cuprinde cuvantari, articole si scrisorile pastorale din anii 1993-2001 emise ca arhiepiscop al Clujului; editie ingrijita de Nicoleta Palimaru si Maria-Elena Ganciu.
– brosura Icoana patriei valcene este publicata de Editura Almarom din Ramnicu-Valcea.
– exegeza iconografica, parte a volumului Cerurile Oltului, este publicata in Germania, la Editura Sternberg, sub titlul Bilder vom Reich Gottes. Ikonen und Fresken rümänischer Klöster.
– “Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Oradea
2003 – apare lucrarea Atelier biblic. Caiete de lucru – Editura Renasterea, Cluj-Napoca -, reprezentand munca de analiza si comparare, la Noul Testament, a diferitelor variante de text, din care a rezultat versiunea publicata in Biblia jubiliara.
– cele mai importante puncte de vedere referitoare la ultima editie din Sfanta Scriptura sunt cuprinse in volumul Primele marturii despre Biblia jubiliara 2001, versiunea Arhiepiscopului Bartolomeu Valeriu Anania, editie ingrijita de arhid. Stefan Iloaie, Editura Renasterea, Cluj-Napoca.
– prin poetul Mircea Petean, Editura Limes din Cluj-Napoca initiaza proiectul de publicare a integralei literare Valeriu Anania apare volumul intai din Opera Literara: Strainii din Kipukua, cu o prefata de Aurel Sasu.
– primeste titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universitatii din Craiova.
2004 – apare lucrarea Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, in diortosirea Arhiepiscopului Bartolomeu
– editia jubiliara a Sfintei Scripturi in format informatizat, pe CR Rom, apare cu sprijinul tehnic al Institutului de Tehnica de Calcul din Bucuresti
– Editura Limes ii publica al doilea volum din Opera Literara: Amintirile peregrinului apter, cu prefata scriitorului Mircea Muthu
2005 – primeste titlul de cetatean de onoare din partea conisliului local Dej
– in biserica stefaniana, primeste titlul de cetatean de onoare al localitatii Vad, judetul Cluj.
– Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR ii publica volumul consistent de exegeza – pasaj cu pasaj – a Liturghiei ortodoxe, sub titlul Cartea deschisa a Imparatiei. O insotire liturgica pentru preoti si mireni.
– al treilea volum din Opera Literara: Rotonda plopilor aprinsi, cu prefata lui Dan C. Mihailescu, apare la Editura Limes.
– la Editura Renasterea sunt reeditate volumele Apa cea vie a Ortodoxiei si Pro memoria. Actiunea catolicismului in Romania interbelica.
2006 – in urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 4 noiembrie 2005 de infiintare a unei Mitropolii la Cluj, initiativa validata de Adunarea Nationala Bisericeasca la 1 martie 2006, Bartolomeu Anania este instalat – la 25 martie, praznicul Bunei Vestiri -, de catre Patriarhul Teoctist al Romaniei, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In lunile imediat urmatoare, Mitropolitul se implica concret in activitatea de dinamizare a vietii religioase din noua structura bisericeasca.
– la Editura Renasterea, apare volumul Sfintele Evanghelii dupa Matei, Marcu, Luca si Ioan, versiune diortosita, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania, sprijinit pe numeroase alte osteneli.
– prefatat de Petru Poanta, apare volumul de Poeme, ca cel de-al patrulea din Opera Literara a lui Valeriu Anania.
2007 – primeste, din partea redactiei saptamanalului “Clujeanul”, titlul si diploma “Clujeanul anului 2006”.
– Editura Limes ii publica piesele de teatru, care se constituie in volumele 5, 6 si 7 din lucrarea Valeriu Anania, Opera literara.