S-a nascut Caracalla, imparat roman

Marcus Aurelius Severus Antoninus Augustus, cunoscut sub numele de Caracalla, s-a nascut pe 4 aprilie 188 si a decedat pe 8 aprilie 217. A fost imparat roman din dinastia Severilor, din 211 pana in 217. Porecla de Caracalla deriva de la numele celtic al unei mantale purtate in Galia. Fiu al lui Septimius Severus si al Iuliei Domna, nascut la Lyon, Caracalla este desemnat in 196 caesar, iar in 198 augustus, devenind la 4 februarie 211, la moartea tatalui sau, coimparat alaturi de fratele sau, Geta. Ura dintre cei doi frati duce, in februarie 212, la asasinarea lui Geta in palatul din Roma, urmata de uciderea a 20.000 de partizani ai acestuia. Caracalla continua politica lui Septimius Severus de intarire a autoritatii imperiale, avand ca principal sprijin armata. Sursele istorice referitoare la Caracalla spuneau ca era un eretic si un neglijent in sarcinile legate de conducerea imperiului. Ca urmare a lungului proces de formare a statului, Caracalla a emis in primul sau an de domnie -212-, edictul Constitutio Antoniniana.

Din punct de vedere militar Caracalla initiaza o politica externa ofensiva, lupta la rasarit de Rin impotriva alamanilor (213), la Dunare impotriva carpilor (214), iar in 215 incepe un nou razboi impotriva Regatului Part. Bun comandant al armatei, Caracalla a efectuat in 213 o calatorie in Dacia aceasta actiune a fost cuprinsa in cadrul programului sau militar de intarire a fruntariilor europene a Imperiului Roman. Prezenta sa a fost atestata de numeroase inscriptii si de cateva fragmente statuare gasite la Porolissum (Moigrad, jud. Salaj). Trebuie amintit ca cele doua fortificatii romane de la Porolissum si, anume, castrele, cate unul, pe dealurile Pomet si Citera ale localitatii, impreuna cu un complex sistem defensiv, situat pe culmile sau la poalele Muntilor Mesesului, au reprezentat, in acele timpuri, cheia de bolta a apararii romane in regiunea nord-vestica a Daciei.

“Gratie” ideilor imperiale, bunurile sunt confiscate de la cei ce se opuneau, astfel producandu-se o “nationalizare” mai vasta ca oricand. Caracalla si-a conferit titlurile de “Pacator” si “Nume Praeseus”, declarandu-se un Alexandru al Orientului. Este asasinat in aprilie 217, in timpul campaniei din Mesopotamia, din instigarea prefectului pretoriului, M.Opellius Macrinus, care se proclama imparat. Nici sub Macrinus si urmasii sai, nu s-a refacut echilibrul economic, rezultand astfel o perioada de dezordine monetara.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.