S-a nascut Cezar Bolliac, poet si gazetar roman

Cezar Bolliac, Cesar Bolliac, s-a nascut pe 23 martie 1813 in Bucuresti si a decedat pe 25 februarie 1881 in Bucuresti. A fost unul dintre fruntasii revolutiei din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice si gazetar roman.

Cezar Bolliac s-a nascut din casatoria dintre doctorul Anton Bogliako(Bogliaco), de origine greco-italiana, si Zinca Kalamogdartis, recasatorita ulterior cu stolnicul Petrache Peretz, care a avut grija de cresterea si educarea viitorului poet. Dupa ce a invatat carte in casa cu invatatul dascal grec Neofit Duca, a fost elev la Colegiul Sfantul Sava, avand ca profesor pe I.H. Radulescu.

In anul 1830 se inroleaza cu gradul de iuncher in militia pamanteana, avand colegi pe Constantin Telegescu si pe Marin Serghiescu Nationalu, viitori fruntasi ai revolutiei de la 1848. Din 1833 face parte din Societatea Filarmonica, infiintata de Ioan Campineanu, I.H. Radulescu si C. Aristia.

Editeaza, impreuna cu Constantin G. Filipescu, revista Curiosul. Activitatea politica, paralela cu cea literara, il fac sa fie anchetat si inchis cu ocazia conspiratiei din 1840. In 1841 este surghiunit la schitul Poiana Marului, de unde nu avea sa fie eliberat decat in toamna acelui an. Mai tarziu, intra si el in societatea secreta Fratia(infiintata la 1843).

In 1844 publica in “Foaie pentru minte, inima si literatura” articolul “Catre scriitorii nostri” in care ii indeamna pe literatii romani la angajare civica.

Este unul dintre fruntasii revolutiei de la 1848. Dupa infrangerea revolutionarilor, ia drumul exilului, mai intai in Ardeal. In primavara anului 1849 editeaza la Brasov ziarul politic Espatriatul. In toamna lui 1849 trebuie insa sa paraseasca Transilvania(deoarece impreuna cu Balcescu i-a sustinut pe revolutionarii unguri). Trece prin Constantinopol si ajunge la Paris spre sfarsitul anului 1850. Se stabileste la Paris impreuna cu majoritatea revolutionarilor exilati. In 1851 era unul din cei trei membrii ai comitetului Societatii studentilor romani din Paris. Dupa 1857, interdictia de a veni in tara ii este ridicata si se intoarce pe la mijlocul verii lui 1857. Este propus candidat de Ilfov al Divanului ad-hoc muntean.

In 1858 întreprinde o noua calatorie arheologica, fiind unul din premergatorii acestei stiinte in Romania.

Opera: Meditatii, Din poeziile lui Kesar Boliak, Poezii noua, Poezii umanitare etc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.