S-a născut Dimitrie Gerota, medic român
Dimitrie Gerota s-a născut la 17 iulie 1867, în Craiova și a încetat din viață la 3 martie 1939, în București. A fost un medic român, radiolog și urolog, membru corespondent al Academiei Române. A fost primul radiolog român. Este inventatorul “metodei Gerota”, ca și cale de evidențiere a vaselor limfatice prin injectarea lor cu substanța de contrast. A efectuat cercetări privitoare la anatomia și fiziologia vezicii urinare și apendicelui. Este fondatorul spitalului care actualmente îi poarta numele, Spitalul militar central Prof. Dr. Dimitrie Gerota, în care erau operați și îngrijiți numeroși bolnavi. Fondează și un muzeu de mulaje anatomico–chirurgicale realizate de către el. A descris pentru prima data fascia perirenală, care în orice tratat de urologie contemporan este denumita drept fascia Gerota.
Fiu al preotului Dimitrie Constantin Gerota și al Mariei Gerota, Dimitrie Gerota a fost căsătorit cu Maria Drăghiescu, fiica altui medic român care, împreuna cu Dr. Carol Davilla, a fost unul din ctitorii medicinei românești. Cei doi au avut un fiu, Dimitrie Gerota.
Este admis la Facultatea de Medicina din București în anul 1886 pe care o termină în 1892. Continuă studiile la Paris încă 4 ani. Se întoarce în țară și practică medicina, în paralel fiind cadru didactic. Din octombrie 1897, predă anatomia la Școala Națională de Arte Frumoase din București. Printre studenți îl va avea și pe Constantin Brâncuși. Profesorul Gerota îl ajută pe Brâncuși să plece la Paris și îi asigură un venit lunar.
În noiembrie 1935, a trimis ziarului Universul articolul ‘Monarhie cu camarilă sau republică’, articol care era o critică la adresa regelui Carol al II lea. De aceea, Dimitrie Gerota a fost trimis la închisoare. A fost eliberat patru zile mai târziu după protestele studenților la medicina din București. În 1936, a fost arestat din nou și trimis la Jilava. A fost eliberat și a murit în 1939.