S-a născut Emil Gârleanu, scriitor român

Emil Gârleanu s-a născut în Iași și a încetat din viață la 2 iulie 1914, la Câmpulung. Începe liceul la Iași în 1889, dar se retrage și se înscrie la Școala fiilor de Militari, iar mai apoi urmează Școala de Ofițeri de Infanterie. A fost sublocotenent în armata română.

A debutat la revista ieșeană „Arhiva” în 1900 cu schița “Dragul mamei” și cu poezia “Iubitei” sub pseudonimul Emilgar. Debutează în 1905 cu volumul “Bătrânii”, pe care îl dedică lui Nicolae Iorga. A participat activ la înființarea Societății Scriitorilor Români în 1908, al cărei președinte a fost între 1911-1912. Este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului Semănătorist. Datorită activității literare, interzise de regulamentul militar, este mutat disciplinar la Bârlad. În 1906 se stabilește la București unde se căsătorește cu Marilena Voinescu, împreună cu care va avea o fiică, Rodica.

Este operat la spitalul Colțea în 1914 și transferat mai apoi la Câmpulung Muscel, unde va muri la 36 de ani, în urma unei congestii renale. Este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

Cel mai cunoscut volum al sau este “Din lumea celor care nu cuvântă”.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.