S-a nascut Ernst Jünger, scriitor german

Ernst Jünger s-a nascut in 1895 si a decedat in 1998. A fost un scriitor, eseist si ganditor politic german.

S-a nascut la Heidelberg intr-o familie de intelectuali(tatal sau era doctor in chimie). A crescut la Hanovra, unde a urmat scoala intre 1901 si 1913. A studiat biologia la Leipzig si Napoli, si ulterior, in calitate de entomolog a descoperit numeroase specii de insecte.

A servit o perioada in Legiunea Straina din Africa de Nord si s-a remarcat in Primul Razboi Mondial, a fost ranit si decorat cu Medalia de Merit. Intre 1919 si 1923 a fost Ofiter al Armatei Republicii de la Weimar. In 1927 s-a mutat la Berlin. Initia a simpatizat miscarea nazista, dar deja in 1933 s-a distantat de regimul lui Hitler care tocmai preluase puterea.

A colaborat la numeroase ziare de dreapta, precum „Standarte”, „Die Kommenden” si „Der Vormarsch”. A participat la al Doilea Razboi Mondial, avand gradul de capitan. Aderenta sa la ideologia nazista din anii douazeci s-a transformat ulterior intr-o acerba critica a acesteia, mai ales dupa ce prietena sa, Else Lasker-Schüler, a fost molestata de Gestapo.

S-a casatorit in 1925 cu Gretha von Jeinsen. A avut doi fii, unul din care a murit la doar 18 ani in luptele din Italia, la finele anului 1944.

In pofida controversatei sale relatii cu nazismul, Junger este considerat ca unul dintre cei mai importanti ganditori si scriitori germani ai secolului XX. Personalitate puternica, marcata de nonconformism si de fascinatia “experientelor-limita”, el a suscitat deopotriva admiratie nemarginita si contestare apriga.

Lucrarile sale (proza artistica, eseuri, jurnale) s-au bucurat de o audienta extrem de mare in lumea intreaga. De-a lungul indelungatei sale vieti (a trait 103 ani!) a scris mai bine de 50 de carti, inclusiv romanul autobiografic Furtuna de otel (“In Stahlgewittern”, 1920) in care povesteste despre experienta sa din primul Razboi Mondial. Romanul l-a inspirat pe Camil Petrescu in momentul cand acesta a scris “Ultima noapte de dragoste. Intaia noapte de razboi.”

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.