S-a nascut Gheorghe Marinescu, neurolog roman

Gheorghe Marinescu s-a nascut pe 28 februarie 1863 in Bucuresti si a decedat pe 15 mai 1938 tot in Bucuresti. A fost un medic neurolog roman, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, membru al Academiei Romane, fondatorul Scolii Romanesti de Neurologie.

In 1882 se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cu sprijinul lui Victor Babes, in al carui laborator de Anatomie Patologica si Bacteriologie incepuse sa lucreze ca preparator, isi continua studiile incepand din 1889 la Paris in clinica de maladii ale sistemului nervos din spitalul Salpetrière condusa de Jean-Martin Charcot. Aici cunoaste pe Pierre Marie, cu care va intretine stranse legaturi in viitor, pe Joseph Babinski si Fulgence Raymond. Mai tarziu va lucra cu Carl Weigert in Frankfurt am Meine si cu Emil du Bois-Raymond in Berlin. Incurajat de Pierre Marie prezinta in 1890, in Berlin, la un congres international rezultatul cercetarilor asupra substratului morfopatologic in acromegalie.

Intre 1890 si 1896 intreprinde calatorii de studii in Germania, Anglia, Belgia si Italia.

In 1897 sustine la Facultatea de Medicina din Paris teza de doctorat cu titlul “Mana suculenta in siringomielie”. In acelasi an, in tara, primeste functia de sef al serviciului de boli nervoase la spitalul Pantelimon, iar peste un an este numit profesor la clinica bolilor nervoase a Facultatii de Medicina din Bucuresti.

Tot atunci, in 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, realizeaza primul film stiintific din lume: „Tulburarile mersului in hemiplegia organica”.

In 1906 este ales membru al Academiei Române, unde rosteste discursul de receptie “Progresele si tendintele medicinii moderne”.

In anul 1909 apare la Paris monografia La Cellule Nerveuse, cu o prefata elogioasa a renumitului histolog spaniol Santiago Ramón y Cajal.

In 1912 este ales membru corespondent al Academiei de Medicina din Paris.

In 1919 clinica de boli nervoase se muta la Spitalul Colentina, unde va ramane timp de 41 de ani. In afara monografiilor a publicat peste 1000 de articole in reviste de specialitate.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.