S-a nascut Gheorghe Viziru, personalitate marcanta a tenisului romanesc

Gheorghe Viziru s-a nascut la 11 aprilie 1924 in Bucuresti si a decedat pe 5 august 2003. Tatal sau, Nicolae, taran din Florestii de Ilfov, a venit la Bucuresti la inceputul anilor ‘20 si, dupa ce a lucrat o vreme ca salahor, a devenit ingrijitor de terenuri de tenis, meserie pe care a practicat-o timp de 60 de ani. In primii ani s-a mutat cu intreaga familie la Tenis Clubul Roman (actualele Arene Progresul), unde ingrijea cele 11 terenuri ale acestuia. De aici, de la Tenis Clubul Roman, a inceput istoria moderna a tenisului si, totodata, o legenda ce a marcat sportul romanesc: legenda celor trei frati Viziru – Dumitru, Marin si Gogu (ultimii fiind frati gemeni).

La varsta de 15 ani, Gogu Viziru a castigat finala campionatului national de juniori. In anul 1947, a castigat primul sau titlu de campion national la seniori, performanta pe care o va repeta de inca opt ori, egaland, astfel, recordul lui Constantin Tanasescu, alt mare campion. In anul 1949, Viziru a fost numit seful sectiei de tenis a Clubului Sportiv al Armatei – Steaua, iar in 1951 a castigat, alaturi de fratele sau, Marin, proba de dublu a Campionatelor Mondiale Universitare. Gheorghe Viziru a fost un component de baza al reprezentativei de Cupa Davis a Romaniei, facand echipa si cu Ion Tiriac.

In 1961, s-a retras din tenisul profesionist si a fost ales secretar general al Federatiei Romane de Tenis, fiind unul dintre cei care au contribuit la cariera lui Ilie Nastase. Cativa ani mai tarziu, a fost si antrenor al echipei de Cupa Davis a Romaniei. In perioada 1971-1974, a antrenat la Munchen, in Germania, apoi a revenit in tara, unde a ocupat postul de antrenor la clubul Steaua. Gheorghe Viziru s-a stins din viata la 5 august 2003, la varsta de 79 de ani, in urma unei insuficiente respiratorii si cardiace.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.